Minimalisme en besparen – Financieel

inkomen-verhogen
geld-50

Veel mensen denken dat minimalisten zoveel geld over hebben omdat ze weinig tot niets consumeren. Maar misschien is er ook een droom die je wilt vervullen of moet je schulden afbetalen. Daarom geef ik je een paar tips die me hebben geholpen om geld opzij te zetten en mijn wensen en dromen te vervullen. In dit artikel zal ik ingaan op de manieren van besparen die specifiek zien op financieel gebied.

Verkoop je spullen

Je kunt wel zeggen dat je een hoop geld kunt besparen/verdienen door alles te verkopen wat je niet meer nodig hebt (kleding, meubels en andere items). En geloof me, de meesten van ons hebben meer dan genoeg. Er is altijd wel iets dat je kwijt kunt op Marktplaats. En hoe leuk is het om weer eens op de vrijmarkt te staan op koningsdag?

Stel spaardoelen op

Stel spaardoelen op of maak een verlanglijstje. Naast je wensen noteer je natuurlijk ook wat dit moet gaan kosten. Dit is belangrijk om te onthouden hoeveel geld je nodig hebt en om te berekenen hoe lang je er over wilt/mag doen om dit doel te bereiken. Controleer deze doelen en lijsten regelmatig, want het gebeurt regelmatig dat je wensen naar verloop van tijd veranderen.

Huishoudboekje

Ik hou al jaren een huishoudboekje bij, waarin ik elke uitgave en inkomst noteer. Of het nu 0,70 € verzendkosten is of de huur. Aan het einde van de maand kijk ik naar de lijst en controleer ik waar ik de volgende maand op kan besparen. Mijn huishoudboekje is tegenwoordig trouwens iets moderner in de vorm van een excel lijst. Heel simpel: alle inkomsten en alle uitgaven genoteerd. Wat blijft er onder aan de streep over? En is dit wat ik in gedachten had en waar kan het beter?

Bepaal je budget + geef jezelf zakgeld

Met de introductie van het huishoudboek begon ik ook verschillende budgetten op te stellen. Ik heb een weekbudget voor boodschappen, een maandbudget voor tanken, een spaarbudget en een vakantiebudget. Naast de gezamenlijke budgetten hebben mijn vriendin en ik zakgeld. Met het zakgeld kopen we dingen voor onszelf. Zoals een lunch met vrienden of toch die koffie to go.

Spaarrekening

Zodra ik mijn salaris heb ontvangen, gaat er een bedrag naar mijn spaarrekening. Elke maand is dit bedrag hetzelfde, want dit is het minimale dat ik wil sparen. Als er aan het eind van de maand nog iets extra gestort kan worden is dit mooi meegenomen en stiekem ook elke maand een doel. Maar als dit niet lukt door onverwachte uitgaven dan is dit ook geen probleem. Zodra het geld op mijn spaarrekening staat beschouw ik het niet meer als mijn geld. Ik mag er niet zomaar aan zitten en dit werkt prima. Nog een tip: zet je spaargeld niet bij dezelfde bank als waar je internetbankiert. Als je elke dag ziet dat je nog zoveel geld hebt, dan ga je je daar ook eerder naar gedragen. En even 100 euro van je spaarrekening halen is dan ook geen grote stap.

Stop of wijzig verzekeringen / contracten die niet nodig zijn

Ja, ik weet dat dat veel werk is en niemand heeft er zin in, maar geloof me het zal uiteindelijk het geld waard zijn dat je zal besparen! Even een zondag aan besteden en je hebt er een hoop plezier van.

Lees ook: Wat minimalisme mij financieel heeft gebracht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *