Hoe word je rijk – 3 bronnen van inkomen om rijk te worden

pijlen
© Pexels Isaque Pereira

Een belangrijk onderdeel om rijk te worden, is het verhogen van je inkomen. Dit kan bijvoorbeeld door van baan te wisselen of loonsverhoging te krijgen.

Maar de gemakkelijkste manier om je inkomen te verhogen, is het verkrijgen van meerdere inkomstenbronnen. Drie bronnen van inkomsten die volgens mij iedereen als basis zouden moeten hebben om rijk te worden zijn:

  1. Actief inkomen
  2. Inkomen uit kapitaal
  3. Passief inkomen

1. Actief inkomen

  • Het meest voorkomende inkomen voor de Nederlandse bevolking

Een vaste baan, waarbij je maandelijks salaris krijgt is voor de meeste mensen het belangrijkste en grootste inkomen. Een vast salaris is goed om als zekerheid in je financiële plan te hebben. Zo kan je meerdere inkomstenbronnen bekijken en proberen uit te vinden welke interessant zijn voor jou, zonder het risico te lopen dat je je rekeningen niet meer kunt betalen.

Naast een vast salaris levert een baan in veel gevallen ook andere voordelen op zoals een een telefoon van de zaak, aanspraak op een collectieve zorgverzekering en wellicht gratis koffie en lunch op kantoor.

2. Inkomsten uit kapitaal

  • Zet je geld aan het werk zodat het vanzelf groeit

Zet je geld aan het werk. Dat klinkt interessant toch? En dat is het ook kan ik je vertellen. Met je geld aan het werk zetten, wordt bedoeld dat je je geld belegt in iets wat rendement oplevert. Vaak zijn dit aandelen, maar dit kan ook zijn in crypto, vastgoed of nog iets anders.  

Aandelen en aandelenfondsen hebben historisch gezien prima rendementen opgeleverd en hebben het daardoor voor veel mensen mogelijk gemaakt om geld te verdienen met hun kapitaal in plaats van met hun werk. Inkomen uit kapitaal is dus een uitstekende manier om je basisinkomen aan te vullen. 

Lees ook: Beginnen met beleggen in aandelen? Vijf excuses om het niet te doen

Naast het beleggen in aandelen, beleg ik ook in crypto. De meningen zijn hierover behoorlijk verdeeld en beleggen in crypto is ook erg risicovol. Toch heb ik er afgelopen jaren rendementen mee weten te behalen die voor de meeste aandelen nooit haalbaar zullen zijn.

Lees ook: Beginnen met beleggen in crypto – Hoe ik begon

Door het doen van investeringen kun je een extra inkomen verkrijgen zonder je werkdruk te verhogen. 

3. Passief inkomen

  • Wees anderen een stap voor door passief inkomen te verdienen

Passief inkomen is iets dat volgens mij iedereen met het doel rijk te worden zou moeten zien te verkrijgen. Wat is dan passief inkomen? Passief inkomen is inkomen waarvoor geen actieve arbeid is vereist. Dat wil zeggen, inkomen dat op je rekening wordt gestort zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Je fulltime baan is dus geen passief inkomen. 

Passief inkomen is veel meer dan alleen het rendement op je financiële middelen. Wat nodig is om passief inkomen creëeren is meestal kapitaal of tijd. Een passief inkomen kan worden gecreëerd door te investeren in iets dat vervolgens continu een passief rendement oplevert. Of door tijd te steken in het maken van een product, het schrijven van software of iets dergelijks. Om vervolgens na de opstartfase een passief inkomen te hebben.

Laat je niet beperken rijk te worden

Wat een beperkende factor is als het gaat om rijk worden, is de tijd die we hebben. Vaak heb je simpelweg niet genoeg tijd om zoveel geld te verdienen dat je snel rijk wordt. Een werkdag duurt vaak 8 uur. Je slaapt 8 uur en dan heb je nog 8 uur over voor de dagelijkse dingen als boodschappen, koken, sporten en noem maar op. Passief inkomen is daarom een ​​belangrijke stap op weg naar rijk worden. En niet alleen naar rijk worden. Ook voor het verkrijgen van een eenvoudig leven, is passief inkomen een fijne bron van inkomsten. Hoe meer tijd je bespaart op werken, hoe meer tijd je over hebt voor de dingen die er echt toe doen in het leven voor jou. Passief inkomen betekent dus dat je je inkomen kunt verhogen zonder dat je meer uren werkt. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *