Diversificatie – Leg niet al je eieren in hetzelfde mandje

diversificatie-eieren-mand
Foto door Daria Shevtsova via Pexels

Diversificatie – Toen ik mij ging inlezen in beleggen, las ik heel vaak: ”Leg niet al je eieren in hetzelfde mandje”. Ik moest gelijk denken aan Pasen. Maar inmiddels ben ik er achter dat in deze zin toch wel echt een kern van waarheid zit. Ik zal je uitleggen hoe het zit met de eieren, het mandje en beleggen.

Diversificatie is een manier om het risico te spreiden door te beleggen in verschillende markten die waarschijnlijk niet dezelfde kant op bewegen. Je kunt ervoor kiezen om een ​​deel van je aandelen te beleggen in onroerend goed, een deel in grondstoffen en valuta’s en de rest in technologie. Op deze manier leg je je eieren in verschillende mandjes. Het gaat erom dat je investeringen vindt die verschillend reageren op bepaalde gebeurtenissen, maar je alsnog voldoende rendement opleveren. Lukt dit? Dan heb je een evenwichtige portefeuille te pakken.

Lees ook: Beleggen voor beginners deel 1

Voorbeeld: ijs en paraplu’s

Om een ​​makkelijk voorbeeld te nemen, stel je voor dat je al je geld belegt in een bedrijf dat ijs verkoopt. Op zonnige dagen verkoopt het bedrijf veel ijs en verdient daarom veel. Het aandeel stijgt in waarde. Maar dan verdwijnt de zon en begint het te regenen. De ijsverkoop daalt sterk. De regen houdt een lange tijd aan. De waarde van het aandeel van het ijsbedrijf keldert. Anderzijds profiteert het bedrijf dat paraplu’s verkoopt van de regen. De omzet stijgt en nu is het hun beurt om extra geld te verdienen. Als je zowel in ijs als paraplu’s had geïnvesteerd, had je het risico gespreid. Je hebt dan het risico van bepaalde weersomstandigheden afgedekt. Dit is een manier om een ​​portefeuille te diversifiëren. Hierbij moet je niet vergeten dat wanneer je het risico minimaliseert, het verwachte rendement ook zal dalen.

Of diversificatie goed of slecht is, hangt af van hoeveel risico je bereid bent te nemen en hoe lang je van plan bent de investering te laten staan. Het is een groot verschil of je aan het begin van je beleggingshorizon staat of dat het einde in zicht is. Wanneer het einde van de investeringsperiode nadert, is het vanzelfsprekend dat de meeste mensen een hoog risico vermijden. Het is daarom belangrijk om je eieren goed in de gaten te houden en tussentijds van mandje te wisselen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *