Een duurzame kledingkast

duurzame-kledingkast
white-and-black-floral-cap-sleeved-shirt-994523

Op weg naar een groene, duurzame kledingkast.

Voordat ik je ga vertellen hoe je je kledingkast duurzamer kunt maken, wil ik je vertellen wat mijn gedachten zijn over duurzamer leven.

Voor mij is verduurzamen een proces. Een reis. Iets waarbij ik voortdurend oefen en mezelf verbeter. Ik ben absoluut niet perfect, maar ik blijf oefenen en leren. En ik moet toegeven dat ik nog een lange weg te gaan heb.

Het belangrijkste voor mij is dat ik inmiddels meer over mijn keuzes nadenk. Dat gezegd hebbende, was het voor mijn proces minstens zo belangrijk om gemotiveerd te worden om überhaupt aan de slag te gaan en gewoon iets te doen. Als het zaadje eenmaal is gepland, zal er na verloop van tijd zeker iets gaan groeien.

Lees ook: Eenvoudig leven, dit is het begin

Toegegeven, mijn garderobe is (nog) niet minimalistisch of erg georganiseerd. Ik bewonder de mensen die een leuke, minimalistische capsule kledingkast hebben, met maar dertig kledingstukken. Maar ik ben er nog niet in geslaagd om zelf zo’n garderobe te creëren. Misschien gaat dat ook voorlopig niet gebeuren en dat is voor mij helemaal oké.

Ik ga niet verkondigen dat ik over een tijdje 100% duurzaam leef, maar ik probeer wel zoveel mogelijk bewust te worden van de alternatieven die er zijn en die voor mij in mijn dagelijks leven kunnen werken.

Wat is een duurzame kledingkast?

Het is lastig om een ​​duidelijke definitie te geven over wat een duurzame kledingkast is. Het hangt helemaal af van wie je het vraagt. Sommigen zouden zeggen dat je een minimalistische kledingkast hebt als je weinig items hebt. Anderen zouden zeggen dat het een kledingkast is met duurzaam geproduceerde kleding. Weer anderen zouden het duurzamer vinden om alleen gebruikte kleding te kopen. Met andere woorden, er zijn veel invalshoeken om duurzaamheid van je kledingkast te omschrijven.

Niet-duurzame kledingkast

Hoewel er verschillende manieren zijn om het ontwerp van een duurzame kledingkast te benaderen, kunnen de meeste mensen het toch eens worden over wat niet duurzaam is. Goedkope kleding van lage kwaliteit die snel versleten en kapot gaat, net als miskopen die achter in de kast eindigen en nooit worden gebruikt. Beide hebben veel middelen gekost om te worden geproduceerd en beide geven een min op de duurzaamheidsrekening.

Laat trends los

Hoewel de giganten in de kledingindustrie inzien dat duurzaamheid de toekomst is, is het kopen van nieuwe, trendgevoelige, kleding nog steeds niet duurzaam te noemen. Mode verandert voortdurend. Zelfs als je trends loslaat, kun je prima een stijlvolle garderobe hebben. Zorg voor een paar klassieke items die je graag draagt, zodat je kleding nooit uit de mode raakt.

Kwaliteit in plaats van kwantiteit

Zelf koop ik de steeds vaker tweedehands kleding – in een kringloopwinkel of via het internet. Wanneer ik toch iets nieuws moet kopen, zoek ik naar items die milieuvriendelijk zijn en van goede, duurzame, kwaliteit. 

Ruim je garderobe op

Er zijn geen regels over hoeveel kledingstukken in een duurzame kledingkast moeten hangen, maar een verstandige vuistregel is om niet meer te hebben dan wat je eigenlijk draagt.

Lees ook: Opruimen volgens BVDW?

Heb je iets dat je niet gebruikt en verwacht niet te gebruiken? Verkoop het verder of geef het aan iemand die het misschien wel gebruikt. Op die manier wordt kleding niet verspild. Bovendien krijg je meer overzicht in je kledingkast als deze niet vol zit met dingen die je niet gebruikt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *