Afval verminderen? 5 tips om je op weg te helpen

plastic flesje
Plastic fles

Volgens cijfers van het CBS ligt de jaarlijks geproduceerde hoeveelheid huishoudelijk afval rond de 500 kilo per inwoner. Ik had niet gedacht dat het zoveel zou zijn. Beeld je even in hoeveel dat is als je deze 500 kilo keer 17 miljoen inwoners doet. Zelf probeer ik al een tijdje zo min mogelijk afval te produceren, want een betere en duurzame wereld begint bij jezelf. Ik heb 5 tips voor je om je afval te verminderen.


1. Neem minder verpakkingsmateriaal mee naar huis

Je kent het vast: je hebt nieuwe schoenen gekocht en de verkoper vraagt of je de doos mee wilt naar huis. Dit soort vragen zijn al een goede eerste stap in het verminderen van huishoudelijk afval. Probeer ook bij het doen van je dagelijkse boodschappen te letten op producten zonder verpakking of met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal.


2. Koop in bulk

Steeds meer supermarkten hebben producten die je in bulk kunt kopen. Dit is een eenvoudige methode om minder verpakkingsmateriaal te verzamelen. Een grootverpakking bevat meestal minder verpakkingsmateriaal dan twee (of meer) kleine verpakkingen.


Lees ook: Top 4 Tips Over Snel Besparen Op Boodschappen


3. Vries eten in voordat het bederft

Een groot deel van ons afval bestaat uit bedorven voedsel. Zorg dat je het invriest voordat het bederft. Zo beperk je niet alleen het afval dat je produceert, maar je bespaart er ook geld mee. Eten weggooien blijft zonde.


4. Gebruik je eigen tassen

Gelukkig al flink gestimuleerd door de overheid inmiddels; je eigen tas meenemen. Je bespaart natuurlijk geld door je eigen tas te gebruiken, maar nog belangrijker: het is een stuk duurzamer. Want wie herkent dat niet: de plastic tas met plastic tasjes erin. En geef toe: hoeveel van deze tasjes gebruik je daadwerkelijk?


5. Geen merchandising

Hoeveel van de pennen in jouw huis bevatten reclame? Ik moet eerlijk toegeven dat ik volgens mij nog nooit een pen in de winkel heb gekocht. Mijn hele voorraad bestaat uit gekregen pennen met opdruk. Nu zijn pennen nog wel praktisch, maar hoevaak neem je notitieblokjes of sleutelhangers mee naar huis na een evenement of beurs? Hier thuis worden deze na een tijdje rondslingeren weggegooid. Zonde. Niet meer aannemen als je het niet gebruikt dus!


Afval verminderen? Het begin is er!

Met de toepassing van deze 5 tips, heb je in ieder geval een begin gemaakt met afval verminderen. Zorgen voor een betere wereld zullen we met zijn allen moeten doen, dus laten we ons steentje zo goed mogelijk bijdragen. Vind de balans om een eenvoudiger en duurzamer leven te leiden.


Wat zijn jouw tips voor het verminderen van afval? Ik hoor het graag!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *