Duurzamere alternatieven in het dagelijks leven

duurzaamheid
person-s-left-hand-holding-green-leaf-plant-886521

Duurzamere alternatieven om je dagelijks leven groener te maken.

Voor mij is de definitie van duurzaamheid het verlagen van de consumptie van materiële zaken, omdat er (te)veel middelen nodig zijn om iets nieuws te produceren. Een uitdaging voor onze ‘wegwerp’-cultuur, maar ik merk dat recycling de laatste jaren veel populairder is geworden. Op die manier past duurzaamheid goed in mijn manier van minimalistisch leven en het leiden van een eenvoudiger leven in het algemeen.

Ik heb een lijstje gemaakt van de duurzame voorstellen, die je zou kunnen toepassen om een duurzamer dagelijks leven te leiden.

De onderstaande voorbeelden zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen en wat ik heb gehoord en gelezen. Ik ben zeker geen expert op dit gebied, maar ik wil je wel graag inspireren en praktische suggesties geven over hoe je kunt beginnen met duurzaamheid een plekje in je leven te geven.

Voorbeelden van duurzamere alternatieven

1. Gebruik diepvriesdozen om eten in te vriezen of kies voor duurzamere zakken

Diepvriesdozen van glas in plaats van plastic hebben natuurlijk de voorkeur, maar ook een kunststof product van goede kwaliteit dat lang meegaat kan ik je aanraden. Ik vind zelf de diepvriesbakken van ‘Tupperware’ supergoed.  

2. Gebruik glazen, plastic bakken of gewone lunchbakken

Plastic bakken?! Dat is toch helemaal niet milieuvriendelijk? Mijn mening? Lees het artikel over de zero waste val

3. Gebruik een herbruikbare tas voor je boodschappen

Een stoffen tas is het beste, maar heb je die niet liggen? Dan is het hergebruiken van een plastic tas natuurlijk ook een prima alternatief. Hoewel ik vaak een biologisch geproduceerde stoffen tas als boodschappentas gebruik, heb ik ook een paar (gekregen) opvouwbare polyester tassen. Deze tassen vind ik erg praktisch, omdat ze waterdicht zijn en kunnen worden samengevouwen, zodat ze niet zo veel ruimte innemen en weinig wegen. En zo lang deze tassen vaak hergebruikt kunnen worden, zijn ze nog altijd een duurzamere oplossing dan een gammele plastic tas, toch?

4. Gebruik een herbruikbare waterfles

Een waterfles of drinkbeker die je opnieuw kunt gebruiken, bespaart je talloze plastic bekers en plastic waterflessen, en als je een goede koopt, bespaart het je op lange termijn ook geld. Zelf neem ik elke dag braaf mijn Dopper mee naar kantoor. Een stuk duurzamer dan die bekertjes bij ons op kantoor!

5. Vervang oude gloeilampen en halogeenlampen door moderne LED-lampen 

De oude gloeilampen zijn al een tijd geleden uit de winkels verbannen, maar ze zijn in genoeg huishoudgens nog steeds te vinden. Halogeenlampen worden vaak in schijnwerpers gevonden en na een paar minuten branden zijn deze lampen zo heet dat je ze zeker niet moet aanraken. Beide soorten lampen zijn goedkoop in aanschaf, maar duur in gebruik. Het tegenovergestelde geldt voor LED-lampen, maar ik beschouw het als een goede investering. LED-lampen hebben nog steeds een slechte reputatie, omdat ze een meer blauwachtig koud licht zouden geven in vergelijking met de warme verlichting van de gloeilamp.

LED-lampen zijn de laatste jaren een stuk beter geworden kan ik je uit ervaring vertellen. Als je kiest voor lampen met een RA-index (kleurweergave) zo dicht mogelijk bij 100 en een kleurtemperatuur van 2700-3000 Kelvin, dan ben je goed op weg. 

5. Gebruik recyclebaar bakpapier of gebruik het papier meerdere keren

De markt voor recyclebare producten heeft ook het bakpapier bereikt. Er zijn inmiddels veel duurzamere alternatieven mogelijk. Zo heb je bakpapier dat niet gebleekt is (beter voor het milieu) of je kunt een siliconen variant gebruiken. Zelf gebruik ik siliconen bakpapier, die je na gebruik kunt afwassen. Het gaat erg lang mee, maar ik vermoed dat biologisch afbreekbaar papier een stuk milieuvriendelijker is. Ik zet het op mij to-do list!

6. Kook water in de waterkoker in plaats van in een pan

Het is aanzienlijk goedkoper en sneller om water te koken in een waterkoker dan op een gasstel of een kookplaat. Bonuspunten op de duurzaamheidsmeter als je een waterkoker met een laag energieverbruik gebruikt!

7. Gebruik de fiets en het openbaar vervoer

Voor velen is de auto een heerlijke vorm van luxe in het dagelijks leven. Maar het komt waarschijnlijk niet als een verrassing dat het een belangrijke boosdoener voor het milieu is – vooral als de auto niet altijd vol is. Ik begrijp dat het voor velen vrijheid en veel comfort biedt. Helemaal in de winter kan de fiets lastig op tegen de warme auto. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om het zonder auto te doen, maar misschien zou dat voor jou wel kunnen? Misschien kun je als gezin genoegen nemen met 1 auto in plaats van 2? 

Zelf heb ik mijn auto nodig om naar mijn werk te gaan, omdat de locatie nou eenmaal te ver is om te fietsen en niet bereikbaar is met het openbaar vervoer. Gelukkig ben ik zo bevoorrecht dicht bij winkels te wonen, dus daar ga ik altijd lopend of op de fiets naartoe. De auto gebruik ik alleen voor werk en alleen als het echt moet voor familie- en vriendenbezoeken, uitstapjes en reizen naar het buitenland.

8. Was minder, gebruik kleding vaker en droog je kleding buiten.

Hoe minder je wast, hoe minder je het milieu belast met betrekking tot water- en zeepverbruik. Bekijk je kleding kritisch voordat je het klakkeloos in de wasmand gooit. Ik betrapte mezelf er nogal eens op om een shirt dat ik twee uurtjes had gedragen zomaar in de wasmand te gooien als ik mij ging omkleden. Dit shirt was niet vies en stonk niet, dikke onzin dus. Een positief neveneffect van minder vaak wassen is dat de kleding een stuk minder snel slijt als je het minder was en dat de kleuren langer goed blijven. Nog een laatste tip: ruik wel altijd even aan je kleding voordat je beslist het nog niet te wassen. Niet alleen goed voor jou, maar ook voor je omgeving.

Ik heb geen droger. Geen keuze gemaakt op basis van duurzaamheid, maar simpelweg vanwege ruimtegebrek. En ik moet zeggen dat ik hem nog nooit heb gemist. Wasgoed hang ik in de zomer altijd buiten. Als het regent of het is slecht weer dan hang ik het op mijn wasrek boven. Beddengoed was ik altijd ‘s ochtends, zodat ik ‘s avonds weer in een fris bedje kan slapen. Niet alleen duurzamer, maar ook goedkoper voor de portemonnee.

9. Investeer in een vaatwasser 

Ja, een vaatwasser heeft elektriciteit nodig, maar het waterverbruik is lager (als de vaatwasser milieuzuinig is en volledig is gevuld) dan als dingen met de hand moeten worden gewassen. Een vaatwasser dus duurzamer dan afwassen met de hand. Scheelt je ook nog eens tijd en troep op het aanrecht. Win-win toch?!

10. Vul de vriezer volledig

Een vriezer is echt een onmisbaar ding in huis, maar als je het meeste wilt besparen, moet de vriezer volledig zijn gevuld. Hoe meer er in de vriezer zit, hoe minder energie nodig is om de temperatuur laag te houden. Dit komt omdat het voedsel elkaar ‘koud kan houden’, waardoor het energieverbruik wordt verlaagd.

Natuurlijk moet je af en toe wel een ‘ik-eet-uit-de-vriezer-week’ inlassen om voedselverspilling te voorkomen als gevolg van het invriezen van eten waarvan je niet wist dat je het had of helemaal was vergeten omdat ze onderaan lagen. Een duurzamere beschikt dus in ieder geval over een vriezer.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *