Goedkoop veganistisch eten? Begin hiermee!

vegan-food
11078220_10204024641287685_5278031954784429965_o

Goedkoop veganistisch eten? Ik help je op weg.

Ik ben al een tijdje bezig met het minderen van vlees en andere dierlijke producten. Niet alleen omdat het beter is voor mijn lichaam, maar ook voor het milieu. Laatst keek ik een documentaire over veganistische topsporters en dat heeft mijn interesse zeker gewekt. Deze mensen voelden zich stuk voor stuk beter sinds zij volledig veganistisch aten. Ik ben niet radicaal vegan geworden na het zien van deze documentaire, maar het houdt mij wel bezig. Ik ga het gewoon proberen, in ieder geval in stapjes.

Wat ik mij gelijk afvroeg, naast hoe ik dit praktisch ga uitvoeren met mijn liefde voor melk en kaas, is: is het duur om veganistisch te eten? In dit artikel zoek ik uit of het mogelijk is om goedkoop vegan te eten of wat dan goedkoop gezond veganistisch eten is. Tot slot zal ik enkele praktische tips geven over hoe vegan te eten met een beperkt budget.

Lees ook: https://www.minimalista.nl/eenvoudig-leven/minimalisme/dingen-die-niemand-vertelt-over-minimalisme/

Wat is goedkoop veganistisch eten?

Wat is goedkoop veganistisch eten? De bewerkte veganistische voedingsmiddelen (vervangers) zoals veganistische kaas, vleesvervangers en snoep zijn altijd duurder dan onbewerkte voedingsmiddelen. Een uitzondering is tofu. Dus blijf weg van de veganistische bewerkte substituten en kies in plaats daarvan voor onbewerkte ingrediënten, je portemonnee en je gezondheid zullen je dankbaar zijn.

Goede voorbeelden van goedkoop veganistisch eten zijn alle soorten peulvruchten, alle soorten aardappelen, haver en bruine rijst, groenten en fruit, sommige noten en zaden zoals zonnebloem, lijnzaad of pompoenpitten.

Als je groente en fruit koopt die niet in het seizoen zijn, dan is het waarschijnlijk duur. Dus probeer je boodschappenlijstje te maken op basis van wat in het seizoen is. Je kunt ook proberen om groente en fruit te kopen op de markt, dat is vaak goedkoper dan in de supermarkt Een andere goede tip is om alle Aziatische ingrediënten, zoals tofu en tempeh, in Aziatische winkels te kopen.

Koop diepvriesproducten
 

Als ik het heb over diepvriesvoedsel, dan bedoel ik niet een diepvriespizza, maar fruit, bessen, groenten en kruiden.

Simpel gezegd, je krijgt bijna altijd meer voor je geld wanneer je diepvriesproducten koopt dan wanneer je het vers koopt. Probeer de voordeel verpakkingen te vinden! Diepvriesproducten zijn ook erg handig, want ze worden al schoongemaakt, gesneden en zijn klaar om te worden gebruikt. En dat bespaart veel tijd!

Ik ben vooral fan van de voordeelverpakkingen met bevroren fruit en bessen, vooral van de fruitsoorten die seizoensgebonden zijn. Je kunt veel geld besparen door bevroren fruit en bessen te kopen. Nog een voordeel van bevroren fruit: je hoeft je geen zorgen te maken dat het te lang laat liggen en het fruit gaat schimmelen.

Het vermelden waard is dat er geen significant verlies is van voedingsstoffen wanneer voedsel is ingevroren.

Koop in bulk

Inkopen in bulk lijkt voor sommigen misschien extreem, maar dit is een van de methoden waardoor je het meeste geld kan besparen. Probeer droge producten, als rijst en linzen, in bulk te kopen. Zoals ik al schreef over diepvriesproducten, is de prijs per kilo vaak lager naarmate je meer koopt. Linzen, droge bonen, bevroren maïs en pasta zijn goede voorbeelden van aankopen in grote verpakkingen. Droge bonen en linzen zijn vaak goedkoper in aanschaf dan ingeblikt voedsel (hoewel ingeblikt voedsel vaak al goedkoop is) en het is gezonder.

Bulkinkoop is ook van handig bij specerijen. Probeer de kruiden te vinden die je het meest gebruikt in grote verpakkingen of in navulverpakkingen in plaats van elke keer een nieuw potje te kopen. Ik heb bijvoorbeeld grote hoeveelheden kaneel, zeezout, paprikapoeder en kerriepoeder gevonden bij een Aziatische toko.

Vergelijk prijzen


Goed, nu weet je waar je op moet letten als je goedkoop veganistisch wilt eten. Maar er is nog één belangrijk ding om in gedachten te houden terwijl je alles hierboven doet: prijzen vergelijken.

In de meeste winkels hebben de producten een prijs per kilo, controleer deze altijd. Als je bijvoorbeeld twee grote verpakkingen havermout of twee grote verpakkingen bevroren mango vindt, controleer je de prijs per kilo en kies je de verpakking met de laagste prijs per kilo.

Het verschil in deze prijzen lijkt soms niet zo veel, maar ik garandeer dat het op de lange termijn zijn vruchten zal afwerpen! Daar ben je tenslotte een minimalista voor!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *