Een schuld van een half miljoen?!

woning

Onze eerste woning kopen; ons avontuur

Mijn vriendin en ik zijn al een tijdje op zoek naar een koopwoning. Niet gelijk de eerste aankoop die je van een minimalist verwacht, toch? Een paar ton uitgeven aan wat bakstenen. In dit artikel ga ik je meer vertellen over de zoektocht naar onze eerste koopwoning.

Waarom een huis kopen?

We huren nu al vijf jaar een prachtig appartement, maar de huurkosten zijn een stuk hoger dan die van een gemiddelde hypotheek. En ook het feit dat in dit hypotheekbedrag een deel aflossing zit, spreekt mij erg aan. Wat krijg ik nu werkelijk terug voor deze huurprijs? Een leuk huis, prima onderdak, en oke de reparaties worden ‘gratis’ uitgevoerd, maar daar is het ook mee gezegd.

Een maximale hypotheek?

De eerste stap in onze huizenzoektocht was een afspraak met een hypotheekadviseur. Want als we dan toch een huis willen kopen, wat is dan ons budget? De hypotheekadviseur vertelde ons wat het maximale bedrag was dat we konden lenen en eerlijk is eerlijk, we schrokken er nogal van. Zoveel?! Naar ons idee hebben we niet eens topsalarissen, maar kunnen we ons wel voor een half miljoen in de schulden steken? Wow. En wat een gigantische maandlasten komen daar bij kijken. Gelukkig waren we het er allebei snel over eens dat we zeker geen woning met een maximale hypotheek wilden gaan kopen.

Maximale woonlasten

Maar wat dan wel? Aangezien we een prachtig excel overzicht hebben met onze inkomsten en uitgaven, hebben we gekeken naar wat we minimaal bij elkaar willen sparen de komende jaren. Op basis hiervan hebben we een kostenplaatje gemaakt en daaruit kwam een bedrag dat we maximaal willen betalen aan maandlasten. Natuurlijk wel met in ons achterhoofd de compleet gekke huizenmarkt en het feit dat woonlasten nou eenmaal hoog zijn. Het liefst betalen we niets aan hypotheeklasten, dus het bedrag moet binnen aanzienlijke tijd af te lossen zijn. We hebben nu een budget en aan de hand daarvan bekijken we de opties.

Lees ook: Wat minimalisme mij financieel heeft gebracht.

En nu?

Inmiddels hebben we al op verschillende woningen geboden, maar gezien de krapte op de huizenmarkt is het ons nog steeds niet gelukt een woning naar wens te bemachtigen. Dat bracht ons op een idee: ons eigen appartement is fantastisch. Wat nou als onze huurbaas dit aan ons zou willen verkopen? Brutalen hebben de halve wereld tenslotte. Ik heb de man gebeld en hij was zowaar enthousiast. Er moet nog het een en ander verbouwd worden aan onze huidige woning, maar we wonen er al vijf jaar en zijn helemaal verzot op deze plek. Onze huurbaas komt er binnenkort op terug.

Zou het dan toch nog goed komen met het aankopen van een woning op deze gekke woningmarkt? Wordt vervolgd..

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Misschien ook interessant

portret van auteur natasja baas

Hey, welkom op MINIMALISTA

In een wereld vol chaos en prikkels, voeren gevoelens van stress en onzekerheid vaak de boventoon. Dit zou anders moeten, want hoe heerlijk is het om je hoofd leeg te hebben en om te kunnen genieten van de kleine dingen van het leven? In dit blog deel ik je mijn bevindingen.

Liefs, natasja

Meest recente posts