Kosten besparen in de winter – Een paar tips!

Kosten besparen in de winter is prima mogelijk. Ik geef je graag een paar goede tips!

Ik heb dit artikel al even geleden geschreven, in december welteverstaan. Wachtend op het juiste moment om het te plaatsen. Als de sneeuw met bakken uit de hemel zou vallen. Maar nu, midden februari, is de winter nog steeds niet gekomen. Geen sneeuw, geen vrieskou, he-le-maal niets! Omdat het nog steeds niet echt lekker warm te noemen is buiten, plaats ik het artikel nu dan toch maar. Want geld besparen is natuurlijk altijd leuk. Hierbij: Hoe bespaar je geld in de winter?

Hoe donkerder en kouder het buiten wordt, hoe duurder het wordt het om je huis warm en licht te houden. Of dacht je dat dat mooie kerstdorp geen energie verbruikt? De kosten voor elektriciteit en gas stijgen altijd in de winter. Niet alleen zijn de stijgende elektriciteitsprijzen daarvan de oorzaak, maar we worden ook een stuk makkelijker in de winter. De auto gebruiken voor kortere afstanden is bijvoorbeeld iets waar ik mijzelf vaak op betrap als het koud en nat is buiten.

Bekijk je elektriciteitsverbruik

Het is nou eenmaal een feit dat het elektriciteitsverbruik tijdens de winter stijgt. Er is meer elektriciteit nodig om je huis warm, licht en gezellig te krijgen. Maar ongeacht of je in een villa of appartement woont, ook jouw elektriciteitsverbruik kan worden verminderd . Begin met het vervangen van oude gloeilampen voor LED-varianten. Deze hebben zowel een lager elektriciteitsverbruik als een langere levensduur. Schakel tv’s, consoles en computers uit wanneer ze niet worden gebruikt en zet ze als dat mogelijk is in de energiebesparingsmodus. Zorg er ook voor dat je wasmachine vol is voordat je hem aanzet. Als je niet zeker weet hoeveel stroom de verschillende apparaten verbruiken, kun je een elektriciteitsmeter kopen. Dit geeft je ontzettend veel inzicht in het verbruik kan ik je uit ervaring vertellen. Verrassend hoeveel sommige (onnodige) apparaten verbruiken! En over het algemeen geldt: oudere apparaten verbruiken meestal meer stroom dan nieuwe. 

Lees ook: Duurzamere alternatieven in het dagelijks leven

Rustig aan met die verwarming

Ook hoeft de verwarming niet altijd aan. Bedenk bijvoorbeeld of het nodig is de verwarming ‘s morgens aan te zetten. Hoe lang ben je effectief thuis? Wij deden de verwarming altijd ‘s ochtends aan, maar voor die 30 minuten dat we effectief thuis zijn, is dat grote onzin. Vooral als je bedenkt dat we in dat half uurtje voornamelijk door het huis renden om ons klaar te maken. Scheelt weer flink in de kosten als je dat een jaar lang achterwege laat. Daarnaast probeer ik tegenwoordig altijd eerst een (dikkere) trui aan te trekken, voordat ik de verwarming hoger zet. Ik ga echt niet zitten blauwbekken op de bank, maar vaak blijkt dit al genoeg te zijn. Kopje thee erbij en klaar.

Deel met buren en vrienden

Probeer samen met buren en vrienden de kosten laag te houden. Zo kunnen jullie samen eten, dan hoeft maar een van jullie de oven of het gasfornuis te gebruiken. En als je het echt extreem wilt aanpakken, nodig jezelf dan bij iemand anders thuis uit. Kan jouw verwarming tenminste uit blijven. Daarnaast zijn er genoeg mensen die de auto niet dagelijks gebruiken, misschien kunnen jullie die ook delen of zelfs samen carpoolen?

Kosten besparen in de winter is dus best mogelijk met een aantal simpele aanpassingen. Heb jij nog goede tips om kosten te besparen in de winter? Deel ze met me!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Misschien ook interessant

portret van auteur natasja baas

Hey, welkom op MINIMALISTA

In een wereld vol chaos en prikkels, voeren gevoelens van stress en onzekerheid vaak de boventoon. Dit zou anders moeten, want hoe heerlijk is het om je hoofd leeg te hebben en om te kunnen genieten van de kleine dingen van het leven? In dit blog deel ik je mijn bevindingen.

Liefs, natasja

Meest recente posts