Hoe word ik financieel onafhankelijk? – Het begin

financieel-onafhankelijk

Met de juiste besparingen en investeringen is het mogelijk om financieel onafhankelijk te worden – lang voordat je de aow-leeftijd hebt bereikt. En dat idee spreekt mij ontzettend aan.

Wat is financiële onafhankelijkheid dan eigenlijk? Voor mij betekent financiële onafhankelijkheid het niet moeten werken van 9 tot 5, van maandag tot vrijdag. En dat elke week totdat ik minimaal 68 ben.

68! Dat duurt nog 40 jaar voor mij. Ik wil vrije tijd vóór die tijd – meer tijd doorbrengen met familie en vrienden. Mijn doel om financieel onafhankelijk te zijn, gaat om de mogelijkheid te krijgen om minder te werken, en met mijn leven te doen wat ik echt wil doen. Het is een gevoel van vrijheid!

In dit artikel vertel ik je hoe je begint met je droom om financieel onafhankelijk te worden. Het is zeker geen uitputtend artikel; er zullen er nog vele volgen!

Dit is hoe ik financieel onafhankelijk word

Dus, leuk en aardig allemaal dat financieel onafhankelijk worden. Maar hoe gaan we dat nou aanpakken?

Stap 1: Stel doelen

Ben je op zoek naar een jetsetleven met een hoge champagnefactor? Of vind je het ook voldoende om een “normaal leven” te leiden, maar met zoveel mogelijk vrije tijd? Hoeveel je moet sparen om financieel onafhankelijk te worden?

Eerst gaan we uitzoeken hoeveel geld je moet sparen voor financiële onafhankelijkheid

Stel dat je 2.000 euro per maand nodig hebt. We gaan ervan uit dat je 4 procent rendement behaalt.

Het bedrag dat je moet sparen = jaarlijks benodigd / 0,04
Het startbedrag voor je jaarlijks benodigdheden = (2.000 * 12) / 0,04 = 600.000 euro.

Dus 600.000 euro is het “magische bedrag” dat je nodig hebt om vervroeg met pensioen te gaan – of een paar ton extra als je toch dat jetset leven wilt leiden!

Om meer te sparen, zijn er eigenlijk maar twee dingen die je kunt doen:

  1. Besparen
  2. Je inkomen verhogen
  3. Of je wint te loterij

Kosten besparen is het eenvoudigste wat je kunt doen om meer geld te sparen. Zelfs voor degenen die al goed zijn in sparen, is het bijna altijd mogelijk om je spaarquote te verhogen.

Het eerste wat je moet doen is – het ietwat saaie maar belangrijke deel – in kaart brengen waar je geld aan uitgeeft . 

Wanneer je een overzicht hebt van waar je geld naartoe gaat, is het eenvoudiger om te zien op welke posten je kunt besparen. Posten waar je flink op kunt besparen zijn meestal de zaken die vallen onder “overige kosten”, waar onder andere eten buiten de deur en uitjes onder vallen.

Waar ook vaak veel geld te besparen valt is op het wisselen van bank, overstappen op een andere energieleverancier en om je mobiele abonnement eens goed onder de loep te nemen. Ook verzekeringen zijn vaak de moeite waard om goed uit te zoeken.

Lees ook: Snel besparen op boodschappen

Stap 2: Laat je geld voor je werken

Laag, gemiddeld of hoog risico?

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen beleggingen met een laag risico en een middelgroot tot hoog risico. Als je financieel onafhankelijk wilt worden door te leven van passief inkomen, dan moet het geld niet afkomstig zijn van onstabiele (volatiele) bronnen van inkomsten – waarbij je investering sterk in waarde fluctueert. Je moet dus voorkomen je op je 60e nog moet gaan solliciteren, als gevolg van mislukte investeringen.

Maar als je economisch onafhankelijk wilt worden voordat je 68 bent, moet je vaak bereid zijn risico’s te nemen. In eerste instantie moet je dan wel worden beloond (risicopremie) met een hoger verwacht rendement.

Dat betekent niet dat je onbezonnen moet gaan beleggen in gekke beleggingsproducten die je niets zeggen. Maar zoek liever naar beleggingsproducten die een iets hoger rendement bieden dan de risicovrije rentevoet, zonder je nachtrust te verliezen.

Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan:

Naarmate je ouder wordt, kun je geleidelijk je geld overboeken naar minder risicovolle investeringen:

  • Huurinkomsten uit huurwoningen
  • Rentebaten uit banksparen
  • Dividend-aandelen

Stap 3: Begin vandaag nog met sparen!

Over sparen heb ik je al in meerdere artikelen verteld. Kort samengevat: geef minder uit dan je binnen krijgt en het komt wel goed. Natuurlijk is het niet zo simpel en verwijs ik je graag naar de artikelen waarin ik uitgebreider in ga op sparen en hoe je je spaarquote kunt verhogen. You can do this!

Lees ook: minimalisme en besparen

In een volgend artikel zal ik je meer vertellen over mijn droom om financieel onafhankelijk te worden en hoe ik van plan ben die droom te gaan realiseren.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Misschien ook interessant

portret van auteur natasja baas

Hey, welkom op MINIMALISTA

In een wereld vol chaos en prikkels, voeren gevoelens van stress en onzekerheid vaak de boventoon. Dit zou anders moeten, want hoe heerlijk is het om je hoofd leeg te hebben en om te kunnen genieten van de kleine dingen van het leven? In dit blog deel ik je mijn bevindingen.

Liefs, natasja

Meest recente posts