Geld besparen bij het kopen van een huis

huis

Geld besparen bij het kopen van een huis – YES, we hebben een huis gekocht! Het heeft even geduurd, maar zoals ik al schreef in mijn eerdere post Een schuld van een half miljoen?! waren wij al langer op zoek naar een koopwoning. Na vele bezichtigingen hebben wij dan eindelijk een woning gekocht. De huurwoning waar wij al vijf jaar woonden, konden wij (door een beetje) geluk overnemen van de vorige eigenaar. Toen we eindelijk akkoord waren over de prijs, begon het grote regelcircus. Een huis is al duur genoeg, maar alle zaken die daarbij komen kijken, zoals een hypotheek, de notaris en de makelaar zijn ook flinke kostenposten. Wij hebben dan ook ons best gedaan om hierop te besparen. Ik deel mijn tips graag met je!

1. Geld besparen op de aankoopmakelaar

Wij hadden het geluk dat wij onze huidige huurwoning konden kopen. Maar wel de pech dat wij geen idee hadden hoeveel deze woning nou eigenlijk waard is. De verkopers hadden een makelaar ingeschakeld voor dit proces en het leek ons ook prettig om, gezien onze weinige kennis van de woningmarkt en het aankoopproces van een woning, een makelaar in te schakelen. Na wat online zoekwerk bleek dat er ontzettend veel makelaars zijn in onze stad, met minstens zoveel verschillende tarieven en pakketten voor de aankoop van een woning. Omdat wij al een woning hadden gevonden en de makelaar daar dus niet naar op zoek hoefde voor ons, maar slechts de onderhandelingen hoefde te regelen, scheelde dit al erg veel geld. Daarnaast hadden wij de mazzel dat we een makelaar in ons netwerk hebben, die ons tegen een gereduceerd tarief wilde helpen. Besparing nummer 1 was hierbij geregeld.

Je kunt je natuurlijk afvragen of een aankoopmakelaar nodig is bij het aankopen van een huis. Wij hebben hier bewust voor gekozen, omdat wij de waarde van de woning niet goed konden inschatten. Uiteindelijk heeft de aankoopmakelaar ons ook veel geld en gedoe bespaard. Het verschil tussen de vraagprijs en de uiteindelijke aankoopprijs was € 12.500. Behoorlijk minder dan de aankoopmakelaar ons heeft gekost. Uiteraard ben ik me er van bewust dat wij in een prettige positie verkeerden, doordat we de woning al huurden en onze huurbaas de woning wel kwijt wilde. In de huidige woningmarkt is overbieden eerder de norm. Maar ook dan zou ik het prettig vinden om een objectief iemand de onderhandelingen te laten doen. Zo betaal je in ieder geval niet meer dan je in eerste instantie wilde, doordat je je laat leiden door emoties.

2. Besparen op de bouwkundige keuring

Onze woning is gebouwd in 1916 en had te kampen met behoorlijk wat achterstallig onderhoud. Aangezien wij niet zulke klussers zijn, leek het ons dan ook goed om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Zodat we in ieder geval een inschatting konden maken van de te verrichten werkzaamheden. In ons geval viel het reuze mee, het waren voornamelijk zaken die op het oog iets minder leken, maar gemakkelijk te verhelpen zijn.

Een voordeel van een dergelijk rapport is dat ook de kosten voor de reparatie worden vermeld. Zo kan je een goede inschatting maken of de aankoop van de woning het je waard is en welk bedrag je voor het huis over hebt. Mochten de reparatiekosten toch erg hoog uitvallen dan heb je in ieder geval geen onverwachte kosten na aankoop van je woning. Wij hebben de kosten voor het verhelpen van deze gebreken meegenomen in onze onderhandeling over de prijs van de woning. Een dubbele besparing dus!

Hoe kan je dan besparen op een bouwkundige keuring? Wij hebben onze makelaar gevraagd welke bouwkundige hij ons zou aanbevelen. Na wat extra speurwerk op internet bleek dat deze bouwkundige goed bekend stond en zeker niet de duurste was. Ook het doen van een bouwkundige meeloopkeuring kan voldoende zijn om (snel en) goedkoper achter de gebreken van de woning te komen. Een bouwkundige meeloopkeuring is gemiddeld € 200 goedkoper dan een keuring met rapport. Wij kozen toch voor een rapport, omdat wij deze wilden laten zien aan de verkopende partij, zodat we sterker stonden in onze onderhandelingen over de prijs.

3. Besparen op het afsluiten van de hypotheek

Het afsluiten van een hypotheek kan je tegenwoordig gewoon online doen. Erg makkelijk en voor onze volgende woning zou ik dat zeker doen. Wij hebben wat online onderzoek gedaan en gekeken naar de mogelijkheden. Omdat dit onze eerste woning is, hebben wij ervoor gekozen om toch informatie in te winnen bij een hypotheekadviseur. Daarnaast bleek dat de hypotheek die wij wilden, met prima voorwaarden en erg lage rente alleen afsluitbaar te zijn via een hypotheekadviseur. Mijn tip om te besparen op de hypotheekadviseur is dat de prijs erg onderhandelbaar blijkt te zijn. Wij hebben allebei een baan met vast contract en na het aanleveren van de stukken zou de adviseur weinig werk aan ons hebben. Met dit argument in de hand, lukte het om toch nog € 500 van de adviesprijs af te krijgen. Hoppa, ook op de hypotheekadviseur valt te besparen.

4. Besparen op de taxateur

Als je een hypotheek af wilt sluiten, moet de woning getaxeerd worden. De bank wil immers weten of de woning voldoende onderpand biedt voor de te verstrekken hypotheek. Op deze taxatie kan je ontzettend goed geld besparen. Flink uitzoeken en offertes opvragen kan je hier echt honderden euro’s schelen. En wat blijkt in de praktijk: deze taxatie is een flinke wassen neus. Wij hadden al eerder gehoord dat de taxateur vraagt wat je hebt betaald voor de woning en hier meestal in de buurt gaat zitten. Zo ook in ons geval. Ik besloot de proef op de som te nemen en nog even € 30.000 bij de door ons betaalde prijs op te drukken. De taxateur heeft onze woning binnen een kwartier ‘getaxeerd’. En ja hoor, in ons rapport stond keurig het bedrag plus de verzonnen extra € 30.000 vermeld.

5. Besparen op de notaris

Als je een woning koopt, moet je altijd langs de notaris. Wil je een hypotheek afsluiten, dan wordt dit ook via de notaris geregeld. Op de notaris bleek wel het meeste geld te besparen bij de aankoop van onze woning. Via www.degoedkoopstenotaris.nl hebben wij de prijzen vergeleken van notarissen in de buurt. Wij hadden een leveringsakte en een hypotheekakte nodig. Ik heb 5 notarissen in de buurt gevraagd om een offerte. Tussen de goedkoopste en de duurste zat zelfs € 300 verschil! Het kan dus wel uit om uit te zoeken welke notaris het goedkoopst is.

Conclusie: geld besparen op het kopen van een huis vereist vooral veel uitzoekwerk, dus speur wat rond en vraag offertes op. Al met al kan het je honderden euro’s besparen. Dat is mooi meegenomen, want de aankoop van een huis is al duur genoeg!

Heb jij tips over hoe je geld kunt besparen bij het kopen van een huis? Laat het weten!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Misschien ook interessant

portret van auteur natasja baas

Hey, welkom op MINIMALISTA

In een wereld vol chaos en prikkels, voeren gevoelens van stress en onzekerheid vaak de boventoon. Dit zou anders moeten, want hoe heerlijk is het om je hoofd leeg te hebben en om te kunnen genieten van de kleine dingen van het leven? In dit blog deel ik je mijn bevindingen.

Liefs, natasja

Meest recente posts