Beleggen voor beginners deel 1

financieel-onafhankelijk

Een eenvoudige introductie over waar en hoe je je eerste aandelen kunt kopen.

Beleggen voor beginners.

Aandelen zijn niet moeilijk en je hebt niet veel geld nodig om te investeren.

“Maar het is riskant!”

Risico is niet per se gevaarlijk. In dit geval betekent het dat de markt in waarde fluctueert. Met een diverse aandelenportefeuille – leg niet alle eieren in dezelfde mand – en een langere tijdshorizon voor de investering, wordt het risico gereduceerd tot een niveau waar velen zich prettig bij voelen.

Waarom beleggen in aandelen?

Kort gezegd: om een ​​hoger potentieel rendement op je geld te krijgen.

Historisch gezien hebben geen andere spaarvormen in de loop van de tijd meer rendement opgeleverd dan de aandelenmarkt. Maar dan moet je het wel aan kunnen om de aandelen in waarde te zien schommelen, geduld te hebben en aan de lange termijn te denken.

Voordat je jezelf op de aandelenmarkt waagt

Moet ik investeren of speculeren op de aandelenmarkt?

Wat deze twee concepten onderscheidt, is hoeveel risico die er genomen wordt. Als je aandelen koopt in een bedrijf en die lang zal vasthouden, wordt dit beschouwd als een investering. Frequent kopen en verkopen valt onder speculatie.

In films wordt de aandelenmarkt vaak afgeschilderd als extreme speculatie, want dat is spannend. “The Wolf of Wall Street” zou saai zijn geweest als het ging om een ​​risicomijdende persoon die spaarde in indexfondsen.

Speculatie zonder “onderzoek” = gokken

Als je met aandelen gaat speculeren, moet je weten wat je doet. Als dit niet het geval is, is het puur gokken en is het net als het casino eerder waarschijnlijk dat je verliest dan wint:

Stel je voor dat je roulette speelt en gokt dat de bal in een van de rode vakjes belandt. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat je 50% kans hebt om te winnen, omdat je kunt kiezen tussen rood en zwart. Maar dan merk je dat het wiel ook twee groene velden heeft, “0” en “00”. Dan is het niet langer een 50-50 kans, maar 47.37%. Op de aandelenmarkt kunnen de groene velden worden geassocieerd met brokerage, dit zijn de kosten die je aan de broker betaalt om aandelen te kopen en verkopen.

Waarom beleggen in aandelen?

Het korte antwoord is: om een ​​hoger potentieel rendement op je geld te krijgen.

Historisch gezien hebben geen andere spaarvormen in de loop van de tijd meer rendement opgeleverd dan de aandelenmarkt. Maar dan moet je het verdragen om de aandelen in waarde te zien schommelen, geduld te hebben en op lange termijn te denken.

Een speculant moet de markt verslaan. Een belegger volgt de markt

Je hoeft niet per se actief te handelen in aandelen om geld te verdienen. Je kunt ook aandelen kopen om mee te delen in de potentiële waardestijging op lange termijn (dit is wat de termen “handelaar” en “belegger” onderscheidt). Het is misschien niet zo spannend, maar de kans dat je een positief rendement krijgt, is veel groter.

Uit wie bestaat de markt eigenlijk?

Als je een aandeel koopt of verkoopt, zit er altijd iemand aan de andere kant van de tafel. Het kan een fondsbeheerder zijn met 40 jaar ervaring, een geavanceerde voorraadrobot vol algoritmen of Warren Buffett. Het komt erop neer dat de aandelenmarkt bestaat uit veel andere mensen (en robots), en dit zijn dus degenen die je moet verslaan als je als “handelaar” geld wilt verdienen.

Dit moet je weten voordat je aandelen koopt

Effectenbeurs

Een effectenbeurs is een georganiseerde marktplaats waar brokers namens hun klanten effecten, inclusief aandelen, verhandelen. Ze koppelen kopers en verkopers aan elkaar. Wanneer de prijs van wat de koper bereid is te betalen voor de voorraad gelijk is aan wat de verkoper voor de voorraad wil, wordt de transactie automatisch voltooid.

In Nederland hebben we de AEX index. Deze index geeft het beeld weer van de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse effectenbeurs.

Transactiekosten

Transactiekosten zijn de kosten die je aan de broker betaalt om een ​​bestelling te plaatsen. Het bestaat meestal uit een percentage van de bestelling, naast een minimale commissie.

Hoewel het op het eerste gezicht misschien een te verwaarlozen bedrag lijkt, zien we in het onderstaande voorbeeld dat dit voor kleine investeringen alles behalve het geval is:

Je koopt 5 aandelen in bedrijf X voor 67 euro per aandeel. Dus een totaal van 335 euro. De broker neemt 95 euro als transactiekosten, dus de kosten zijn in totaal 430 euro.

Dit betekent dat je direct na de aankoop van deze aandelen een negatief rendement van 22 procent hebt – met andere woorden een waardeloze start!

Het aandeel X stijgt met maar liefst 30 procent! Je besluit de winst te realiseren en alle aandelen te verkopen voor 87 euro per aandeel. In totaal dus 435 euro. Hiervoor moet je wederom 95 euro betalen aan transactiekosten. Uiteindelijk krijg je 340 euro terug.

Ondanks dat de aandelenkoers met 30 procent stijgt, blijft er een winst over van 5 euro, wat overeenkomt met slechts 1,5%.

Dus hoe voorkom je dat de transactiekosten al je rendement teniet doen?

Eenvoudig: koop aandelen voor grotere bedragen, zorg voor niet teveel transacties en kies de online broker met de laagste transactiekosten. Zelf gebruik ik hiervoor Degiro.

Investeer in aandelen in bedrijven die je goed kent

Er zijn duizenden aandelen waaruit je kunt kiezen om te kopen. Het is altijd een groot voordeel om kennis en begrip te hebben van de branche en het bedrijf waarin je aandelen wilt kopen. Je hoeft echt geen goeroe te zijn voordat je kunt beleggen in een aandelen van een bedrijf, maar enig begrip is wel handig. Controleer de geschiedenis van het bedrijf, of het aandeel gemakkelijk verhandelbaar is, de cashflow, hoe de markt zich ontwikkelt, of er concurrenten zijn die de aandelenwaarde kunnen beïnvloeden, enzovoort.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Misschien ook interessant

portret van auteur natasja baas

Hey, welkom op MINIMALISTA

In een wereld vol chaos en prikkels, voeren gevoelens van stress en onzekerheid vaak de boventoon. Dit zou anders moeten, want hoe heerlijk is het om je hoofd leeg te hebben en om te kunnen genieten van de kleine dingen van het leven? In dit blog deel ik je mijn bevindingen.

Liefs, natasja

Meest recente posts