Beginnen met beleggen in aandelen? Vijf excuses om het niet te doen

beleggen

Het is makkelijk om excuses te bedenken om niet te beginnen met beleggen in aandelen, dus heb ik zelf ook een tijdje de boot afgehouden. Ik dacht dat beleggen moeilijk was en alleen was weggelegd voor economen en de pro’s onder ons. Hieronder bespreek ik de vijf meest gehoorde excuses om niet te beginnen met beleggen in aandelen. En vijf tegenargumenten om tóch de stap te wagen. Want beleggen is helemaal niet moeilijk of spannend!

Beginnen met beleggen is te moeilijk voor mij

Excuus: Er zijn zoveel aandelen en iedereen geeft verschillende adviezen over het aankopen van aandelen. Ik zie door de bomen het bos niet meer. Beginnen met beleggen is veel te moeilijk voor mij.

Tegenargument: Elk nieuw onderwerp is moeilijk en lijkt ontzettend ingewikkeld. De oplossing is niet om zo’n onderwerp te vermijden. Zorg dat je het onderwerp je eigen maakt! Op het gebied van beleggen ga ik je daarbij helpen. Begin bij het begin, je hoeft niet morgen al een professional te zijn. Start met het lezen financiële boeken en artikelen en volg het financiële nieuws. Lees bijvoorbeeld het artikel: drie gewoonten voor een financieel succesvol 2020.

Dit is niet de beste tijd om te beginnen met beleggen

Excuus: Ik wil niet beginnen met beleggen als de markt op zijn top staat.

Tegenargument: Op het moment van schrijven verbreken de beurzen allerlei hoogte records. Maar zitten we al aan de top? Dat kunnen we helaas pas achteraf zeggen. Al ben je de grootste goeroe op aandelengebied, zelfs dan is het onwaarschijnlijk dat je er in slaagt om marktpieken en -dalen te timen. De beste oplossing is om continu kleine bedragen te investeren, bijvoorbeeld door het instellen van een maandelijkse automatische opdracht. Denk hierbij aan het Engelstalig gezegde: time in the market beats timing the market. 

Ik ben bang om geld te verliezen

Excuus: ik ben bang dat ik mijn zuurverdiende geld ga verliezen door te beginnen met beleggen.

Tegenargument: ironisch genoeg verlies je elk jaar al geld als je niet investeert. Dit komt doordat de koopkracht van je spaargeld vermindert door inflatie. Met beleggen bestaat natuurlijk de mogelijkheid dat je op korte termijn meer verlies dan de hoogte van de inflatie op je spaarrekening. Maar vergeet niet: time in the market beats timing the market

De transactiekosten zijn hoog bij beleggen

Excuus: Het heeft geen zin om met kleine bedragen te beleggen, omdat de transactiekosten hoger zijn dan het rendement dat je behaalt.

Tegenargument: beleggen staat niet gelijk aan handelen. Je moet beide activiteiten zeker niet als hetzelfde zien. Bij de meeste brokers betaal je per transactie. Hoe minder transacties je doet, hoe lager de kosten. Als je eenmaal per maand een investering doet, zullen de transactiekosten doorgaans meevallen. Er zijn veel platforms die het gemakkelijk maken om te beginnen met beleggen. Ook zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om te beleggen met lage servicekosten of zelfs gratis. Zelf beleg ik via Degiro. Hierover zal ik je later meer vertellen.

Ik heb geen controle over mijn beleggingen

Excuus: Er zijn heel veel verschillende beleggingsmogelijkheden, aandelen lijken mij niet de juiste beleggingscategorie.

Tegenargument: Er zijn mensen die denken dat een goed rendement wordt gegarandeerd door maximale controle over hun investering. In werkelijkheid is de gemiddelde belegger overdreven emotioneel; hij koopt duur en verkoopt goedkoop. Ironisch genoeg geeft minder controle je een beter resultaat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Misschien ook interessant

portret van auteur natasja baas

Hey, welkom op MINIMALISTA

In een wereld vol chaos en prikkels, voeren gevoelens van stress en onzekerheid vaak de boventoon. Dit zou anders moeten, want hoe heerlijk is het om je hoofd leeg te hebben en om te kunnen genieten van de kleine dingen van het leven? In dit blog deel ik je mijn bevindingen.

Liefs, natasja

Meest recente posts