Psychologie op de aandelenmarkt

inkomen-verhogen

Je zult ongetwijfeld door emoties worden beïnvloed wanneer je de aandelenmarkt betreedt. Bijvoorbeeld op het moment dat je de keuze moet maken welke aandelen je koopt of verkoopt. Zelfs voor professionele handelaren is het last om deze emoties te blokkeren. Iedereen heeft toch zijn persoonlijke voorkeuren en denkwijzen.

Maar het verschil tussen een professionele ‘handelaar’ en een beginner is dat de ‘handelaar’ vaak een beter ‘onderbuikgevoel’ heeft opgebouwd door kennis en ervaring. 

Voorbeelden van psychologische factoren:

1 a: de ‘pijn’ die je voelt als je duizend euro verliest is heviger dan de blijdschap die je voelt als je duizend euro wint

1 b: De eerste duizend euro winst geeft een grotere positieve ervaring dan de volgende duizend euro winst

Denk hierbij even aan hoe je je zou voelen als je 1.000 euro in contanten verliest op straat. Waarschijnlijk ben je hier wel een tijdje ziek van, toch? Als je 1.000 euro vindt op straat zou je dolblij zijn, maar waarschijnlijk duurt dat niet langer dan een week.

2: We nemen meer risico als alle alternatieven slecht zijn

Stel dat je 1.000 euro krijgt en vervolgens moet je kiezen tussen de volgende opties:

Optie A: 50% kans om 1.000 euro te winnen
Optie B: Ontvang 500 euro gegarandeerd

De meeste mensen gaan voor alternatief B en ontvangen 500 euro zonder risico.

In een ander geval ontvang je 2.000 euro en de keuze tussen het volgende:

Optie A: 50% kans om 1.000 euro te winnen
Optie B: Een verlies van 500 euro gegarandeerd

Hier kiezen de meeste mensen voor alternatief A, om te voorkomen dat ze 500 euro verliezen.

Maar als we naar het uiteindelijke resultaat kijken, is de combinatie van opties A en B best gek:

Optie A bij de eerste optie geeft een eindresultaat van 1.500 euro (1.000 + 500).

Bij de volgende B zou je exact hetzelfde eindresultaat krijgen als je alternatief B had gekozen: 2.000 – 500 = 1.500 euro.

In plaats daarvan kiezen de meeste mensen ervoor om meer te gokken. Zelfs als ze bij de eerste optie hetzelfde hadden kunnen doen en dezelfde mogelijke winst hadden behaald. Dit voorbeeld is ontleend aan het boek “Thinking, Fast and Slow” van Daniel Kahneman .

Spread

Wanneer je aandelen koopt, zul je zien dat er een verschil is tussen de koop- en verkoopprijs. Dus de prijs waarvoor iemand bereid is de aandelen te verkopen en te kopen. Dit verschil noemen we “spread” – een belangrijke term op de aandelenmarkt.

Voorbeeld: De aankoopprijs voor het aandeel X is 136,70 euro, terwijl de verkoopprijs 136,80 euro – 10 cent meer is. Er zijn dus kopers die bereid zijn om 136.70 euro te betalen voor het aandeel, terwijl sommigen bereid zijn te verkopen voor 136.80 euro.

Market order en limit order

Als je er zeker wilt zijn dat je de aandelen koopt, plaats je een zogenaamde best order, ook wel market order genoemd . Dit betekent dat je de aandelen tegen de laagst beschikbare prijs op de markt kunt kopen. Het nadeel van dit type order is dat als de koers van het aandeel stijgt voordat je de transactie kunt voltooien je dus een hogere prijs betaalt voor het aandeel dan gepland.

Het tweede type order wordt een limit order genoemd. Zoals de naam al aangeeft, plaats je een bestelling met een limiet voor het maximale bedrag waarvoor je bereid bent om de aandelen te kopen. Het voordeel van dit type bestelling is dat je de aandelen tegen een betere prijs kunt krijgen, maar je loopt ook het risico dat je de aandelen helemaal niet koopt. Er zijn ​​misschien wel veel anderen voor jou aan de beurt die een bestelling hebben geplaatst. En voordat dat jouw beurt is, kan de laagste verkoopprijs zijn gestegen.

Voor een langetermijnbelegger maakt het niet uit of hij een hogere prijs moet betalen die overeenkomt met de “spread”. Voor een daytrader zal het moeilijker zijn om geld te verdienen als hij “de spread” voor elke transactie die hij uitvoert.

Meer kennis nodig?

Je kunt altijd meer te weten komen over de aandelenmarkt. Maar op een gegeven moment moet je je er gewoon aan wagen en de aandelenmarkt gaan betreden. Zoals je weet, word je geen kampioen zonder training. Als je nog steeds denkt dat je meer kennis nodig hebt voordat je begint, raad ik je aan de volgende boeken te lezen. En vergeet niet: al doende leert men.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Misschien ook interessant

portret van auteur natasja baas

Hey, welkom op MINIMALISTA

In een wereld vol chaos en prikkels, voeren gevoelens van stress en onzekerheid vaak de boventoon. Dit zou anders moeten, want hoe heerlijk is het om je hoofd leeg te hebben en om te kunnen genieten van de kleine dingen van het leven? In dit blog deel ik je mijn bevindingen.

Liefs, natasja

Meest recente posts