Wat is minimalisme?

mistige weg
minimalisme © Johannes Plenio

De algemene gedachte van minimalisme is het focussen op wat echt belangrijk is en het verwijderen van al het overbodige.

Minimalisme kent vele betekenissen en kan gaan over (meer) leven in het heden en het minder zorgen maken over het verleden en de toekomst. Om alleen de bezittingen te houden waar je echt blij mee bent. Over het beter plannen van je tijd en het niet volproppen van je agenda; je omringen door de juiste mensen en gezonder eten. Minimalisme kan veel verschillende dingen betekenen voor veel verschillende mensen. Dus als je denkt dat je niet genoeg leeft in het hier en nu, of je hebt een shitload aan spullen of je wilt een gezonder leven leiden, maar weet niet hoe je de tijd en energie ervoor kunt vinden, dan is minimalisme misschien iets voor jou?

Minimalisme gaat over het vinden van wat je belangrijk vindt in je leven; het vinden van je kernwaarden, bewust leven, durven een individu te zijn met een eigen houding en manieren om jouw leven te leiden, zelfs als het afwijkt van de norm.

Minimalisme is niet een bepaalde manier van leven of je houden aan exacte regels, maar eerder een manier van denken. Hoe een minimalist ervoor kiest zijn leven te leiden, is heel persoonlijk. Er zijn echter bepaalde overeenkomsten in de groeiende wereldwijde gemeenschap van minimalisten. Ook in Nederland zijn die steeds meer zichtbaar.

De vele gezichten van minimalisme

In de afgelopen jaren is er een grote gemeenschap van minimalisten ontstaan. We zijn (gelukkig) niet allemaal hetzelfde, daarom is het voor iedereen anders wat minimalisme is. Dus wat kan minimalisme betekenen?

Fysieke bezittingen

Voor mij begon de reis naar minimalisme door fysieke bezittingen op te ruimen. Mijn huis was rommelig, de hoeveelheid aan spullen gaf me teveel prikkels. Het was vervelend om mensen uit te nodigen zonder eerst goed op te ruimen, maar het is echt lastig om op te ruimen als je zoveel spullen hebt dat er eigenlijk geen ruimte voor is. De volgende stap is daarom om te ontdekken of het voor mij mogelijk is om te leven met minder spullen. Voor veel minimalisten gaat het alleen om het houden van de bezittingen die nuttig zijn of waar je blij mee bent en alles loslaten dat je min of meer vrijwillig door het leven hebt verzameld. Met dit zogenaamde ‘ontspullen’ heb ik al een goed begin gemaakt. Hoe ik dat heb gedaan lees je HIER.

Tijd

Onze tijd op deze aarde is beperkt en we willen er allemaal het beste van maken. Dit betekent vaak dat we proberen om zoveel mogelijk te bereiken, om de agenda te vullen met dingen die je moet bereiken, dingen die je wilt om je doelen te bereiken en vaak betekent dit (te)veel vergaderingen en (verplichte) afspraken. Soms kan het goed zijn om een ​​stapje terug te doen en te ontdekken waar je echt je tijd aan wilt besteden. Misschien moet er ook tijd zijn om niets te doen? Lekker op je stoel zitten en uit het raam kijken? Om met je partner of een goede vriend te praten en op te gaan in het gesprek zonder na te denken over wat je vervolgens moet doen? Minimalisten richten zich op gelukkiger worden door overbodige afspraken te schrappen.

Sociale relaties

We zijn allemaal een klein onderdeel van een groot netwerk van mensen die elkaar allemaal rondom 4 of 5 connecties schijnen te kennen. We hebben honderden Facebook vrienden, veel volgers op Instagram en kunnen in principe met mensen over de hele wereld communiceren wanneer we maar willen. Maar er zijn relaties die er meer toe doen dan andere. Daarom is het belangrijk om je af te vragen met wie je echt je tijd wil doorbrengen? Voor wie wil je er echt zijn? En minstens net zo belangrijk: met wie wil je echt niets (meer) te maken hebben?

Wat is minimalisme voor jou?

Je leest deze pagina misschien omdat er iets is waar je niet gelukkig mee bent, iets dat je zou willen veranderen en waarvan je denkt dat de minimalistische manier van denken misschien iets voor jou is. Leuk! Welkom (to be) minimalista! Heb jij al een beeld bij wat minimalisme voor jou betekent?

Wat is minimalisme voor mij?

Door middel van deze blog neem ik je mee op mijn ontdekkingreis naar een minimalistisch(er) leven. HIER lees je meer over mij persoonlijk.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *