Opruimen volgens BVDW?

opruimen
opruimen

In een eerder bericht heb ik je tips gegeven over het ontspullen van je huis. Zelf hanteer ik bij het opruimen het volgende ezelsbruggetje: BVDW! Geen sexy ezelsbruggetje helaas, maar ik zal je uitleggen wat het betekent. Bewaren, Verkopen, Doneren of Weggooien. Dit zijn de vier categorieën die ik gebruik bij het opruimen van onze kasten, laden, planken en andere ruimtes voor dingen die we niet langer nodig hebben. Het werkt heel simpel.

Beginnen met opruimen

Het eerste wat ik doe als ik opruim, is me afvragen of ik het item wil bewaren. Als ik besluit dat het niet moet worden bewaard (1), kies ik een van de BVDW alternatieven in de volgende volgorde. Bij voorkeur (2) Verkoop ik het item zodat deze in gebruik blijft, en niet geheel onbelangrijk, ik een deel van de investering terugkrijg. Als ik denk dat het niet de moeite waard is om het te verkopen, probeer ik het weg te geven (Doneren) (3). Hoewel ik er geen geld voor krijg, wordt het hopelijk nog gebruikt. Als laatste redmiddel gooi ik het Weg (4).

Bewaren

Bewaren: als ik iets wil bewaren, moet dat in overeenstemming zijn met mijn visie op minimalisme. Als ik kleding opruim, bewaar ik alleen de kledingstukken die ik vaak aantrek, die van goede kwaliteit zijn en heel en schoon zijn. Natuurlijk heb ik ook wel kleding die iets minder vaak wordt gebruikt, bijvoorbeeld kleding voor een bruiloft, jassen en sportkleding. Ik bewaar ze alleen als ik ervan overtuigd ben dat ik ze daadwerkelijk nog ga dragen.

Als het gaat om gadgets en andere zaken, bewaar ik alleen de dingen die ik regelmatig gebruik. Ik heb, net als de meeste andere mensen, een aantal decoratieve dingen zoals kaarsen, vazen ​​en schalen in mijn huis, maar zelfs hiervan probeer ik zoals ik al zei, alleen die dingen te houden die ik vaak gebruik en die me op een of andere manier gelukkig maken.

Doneren

Doneren: Ik doneer veel kleding en spullen aan een goed doel of aan de kringloopwinkel. Dingen weggeven aan iemand die ze meer nodig heeft dan ik, voelt natuurlijk ook een stuk beter dan ze weggooien.

Ik vraag vaak rond bij familie, collega’s en vrienden wanneer ik iets heb liggen dat ik zelf niet nodig heb. Het voelt op de een of andere manier leuker om dingen aan bekenden te geven dan aan de kringloopwinkel. Ik weet dan in ieder geval zeker dat het goed terecht komt.

Wat wordt weggegeven, stop ik in een tas of doos die ik zo snel mogelijk wegbreng. Ik zet de spullen niet op zolder, omdat ik uit ervaring weet dat ze daar vaak te lang blijven staan ​​en alsnog onnodig ruimte innemen.

Weggooien

Weggooien:  Het laatste redmiddel laten we maar zeggen. Zoals ik hierboven heb verteld, doneer ik liever kleding en items aan een goed doel dan dat ik ze weggooi. Echter, dingen die kapot zijn, zoals kleding met gaten of dingen die echt niet nog een ronde mee kunnen gooi ik wel weg.

Nu weet je hoe ik het doe als ik mijn huis opruim. Hoe gaat het er gewoonlijk bij jou aan toe en hoe kijk jij naar de bovenstaande opties?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *