Review: Less is Now Netflix documentaire van The Minimalists

Less is Now documentaire op Netflix
Less is Now documentaire Netflix

Met de start van 2021 hebben misschien wel de bekendste minimalisten ‘The Minimalists‘ hun tweede documentaire Less is Now gelanceerd op Netflix. Na de in 2016 succesvolle documentaire Minimalism: A Documentary About the Important Things werd het weer tijd voor een vervolg. Hieronder mijn bevindingen.

The Minimalists

The Minimalists zijn sinds de basisschool al vrienden. Ze hebben geen gemakkelijke jeugd gehad met moeders die verslaafd waren aan alcohol en drugs. Doordat ze geen makkelijke jeugd hebben gehad wilden zij het beter doen dan hun ouders. Daardoor zijn ze van jongs af aan hard gaan werken. Hierdoor verdienden ze al snel bovengemiddeld. Deze verdiensten gaven ze een lange tijd net zo hard weer uit, maar de leegte bleef. Ze kwamen er langzamerhand achter dat het hebben van veel spullen geen geluk met zich meebrengt. Er moest dus een andere manier zijn. Toen Joshua na een tijd minimalisme ontdekte is hij dat gaan uitproberen. En het werkte verruimend. Na een tijd wilde zijn vriend Ryan – die ook niet gelukkiger werd van zijn levensstijl – het uitproberen. En toen was the minimalists officieel geboren. Samen zijn ze over minimalisme gaan schrijven in de vorm van een populaire blog.

Minimalisme gaat over het geluk vinden door het hebben van minder spullen. In een wereld waarbij materialisme de boventoon voert probeer je met minimalisme daar juist ver vandaan te blijven.

Les is Now uitspraak

Less is Now

In deze documentaire waarin ‘minder is nu’ centraal staat, worden mensen geïnterviewd die het Amerikaanse ideaal afwijzen en niet mee gaan in de materialistische samenleving. De belangrijkste boodschap die de twee vrienden over willen brengen gaat over de rust en het gemak van een leeg huis. Spullen worden je gemakkelijk via slimme online advertenties aangepraat en geven je het gevoel dat je dit product moet hebben. Zonder ben je namelijk niet compleet. Maar spullen zijn slechts spullen gemaakt door de kapitalistische maatschappij en ze vormen je niet.

De 30 dagen challenge

De documentaire eindigt met een 30-dagen challenge om ook daadwerkelijk wat met het advies te doen en om een begin te maken met ontspullen. Het spel is simpel, hier is hoe het werkt:

Zoek een vriend, familielid of collega die ook wil ontspullen. Op de eerste dag geef of doneer je 1 ding weg. En twee dingen op de tweede. Drie dingen op de derde. Enzovoort, enzovoort. Het maakt niet uit wat je weggooit: van keukengerei tot elektronica en van kleren tot en met accessoires in huis. Je mag het schenken, verkoopt of weggooien. Het moet in ieder geval elke dag om middernacht uit huis zijn.

In het begin is het een gemakkelijk spel. Iedereen kan toch een paar items opschonen? Maar het wordt een stuk moeilijker na een week of twee. Degene die het het langst volhoudt, wint. Jullie winnen allebei als jullie allebei het einde van de maand halen.

Bekijk hier de trailer:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *