De zoektocht naar een eenvoudiger leven

Minimalisme en vermoeidheid: hoe minder bezit kan helpen

minimalisme-vermoeidheid
woman-in-red-shirt-3416980

Herken je het probleem dat het steeds moeilijker wordt om beslissingen te nemen? Je wordt gevraagd wat je vanavond wilt eten en het enige dat in je opkomt is: “Het kan me niet schelen, jij beslist.” In dit geval heb je waarschijnlijk last van beslissingsmoeheid. In dit artikel leg ik je uit hoe minimalisme en vermoeidheid met elkaar in verband staan. En vooral hoe je meer energie kunt krijgen door minder te bezitten.

Minimalisme en vermoeidheid: hoe minder bezittingen je kunnen helpen

Elke persoon neemt tot 20.000 beslissingen per dag. Dit zijn bewuste, maar meestal onbewuste beslissingen. Naarmate de dag vordert, wordt het voor ons steeds moeilijker om beslissingen te nemen en als we dat doen, kiezen we de gemakkelijkste manier. Dit kan zelfs leiden tot het vermijden van beslissingen. Het nemen van goede beslissingen vereisen veel aandacht, discipline en zelfbeheersing.

Mijn verhaal

Ik vond het altijd moeilijk om beslissingen te nemen. Het ging niet eens om het nemen van belangrijke beslissingen. Mijn dagen begonnen met de vraag “Wat ga ik vandaag dragen?” En eindigde met vragen als “Wat ga ik in de supermarkt kopen voor het avondeten?”. Ik moet toegeven dat dit tegenwoordig nog steeds wel eens het geval is, maar ik heb mijn leven wat dat betreft aanzienlijk gebeterd. 

Mijn beslissingsmoeheid is veranderd sinds ik begon met minimalistisch leven. Ik heb het maken van dagelijkse beslissingen verminderd door te proberen elke avond mijn kleding voor de volgende dag klaar te leggen. Omdat ik minder heb, is de keuze kleiner en heb ik minder beslissingen te nemen. Lees hier bijvoorbeeld hoe ik mijn kledingkast heb geminimaliseerd.

Over kleding gesproken, ik kan twee goede en bekende voorbeelden bedenken van mensen die het aantal dagelijkse beslissingen dat ze nemen hebben verminderd. Barack Obama droeg alleen grijze en donkerblauwe pakken tijdens zijn presidentiële jaren en at altijd hetzelfde als ontbijt. In een interview zei hij ooit dat hij dergelijke beslissingen niet elke dag wil nemen omdat hij als president veel belangrijke(re) beslissingen moet nemen.

Een ander voorbeeld was Steve Jobs, die we alleen kennen in jeans en een zwarte coltrui. Hij moest ook dagelijks belangrijke beslissingen nemen voor zijn bedrijf en wilde zijn energie niet gebruiken voor kleine dagelijkse beslissingen.

Tips tegen beslissingsmoeheid

Tot slot wil ik je een paar tips geven over wat je kunt doen als je geconfronteerd wordt met beslissingsmoeheid.

Zoals je wel kunt raden, kan ik je als Minimalista sowieso de tip geven om je bezittingen te verminderen. Minder in de kast, minder spullen in huis, meer ruimte in je hoofd. Over het algemeen maakt minder keuze het maken van beslissingen ook nog eens eenvoudiger. 

Maak ‘s ochtends de belangrijkste beslissingen. Dan heb je het maar vast gehad en zit je er niet de hele dag mee in je hoofd.

Lees ook: minder stress door minimalisme

En de laatste tip: plan! Vooral het plannen van maaltijden heeft me erg veel tijd opgeleverd. Ik neem nu één keer per week de tijd om mijn maaltijden te plannen, tegelijkertijd maak ik een boodschappenlijst. Vervolgens bereid ik al zoveel mogelijk maaltijden voor in het weekend. Dit betekent dat ik maar een keer het werk hoef te doen en één keer de beslissing hoef te nemen. Dat scheelt me ​​persoonlijk veel stress.

Share on pinterest
Share on facebook
Share on email

Leave a Reply

Your email address will not be published.

portret van auteur natasja

Je zoektocht naar een eenvoudiger leven begint hier

In een wereld vol chaos en prikkels, voeren gevoelens van stress en onzekerheid vaak de boventoon. Dit zou anders moeten, want hoe heerlijk is het om je hoofd leeg te hebben en om te kunnen genieten van de kleine dingen van het leven? In dit blog deel ik je mijn bevindingen. – Natasja

Populaire berichten