Interessante psychologische boeken voor de minimalista

thee en boek
thee-boek

Ons Feilbare Denken – Daniel Kahneman.  Kahneman heeft een Nobelprijs voor de Economie gekregen voor zijn werk waarin hij het traditionele rationele beslissingsmodel ter discussie stelde. Het boek beschrijft hoe de hersenen twee verschillende manieren hebben om beslissingen te nemen via systeem 1 en systeem 2. Evenals hoe belangrijk het is om de sterke en zwakke punten van deze systemen te kennen. Op deze manier voorkom je dat je bepaalde kleine en grote, slechte en dure beslissingen neemt. Door bewust te worden van hoe je hersenen werken, word je wijzer over wanneer en hoe je beslissingen neemt.

De volgende tips zijn Engelse boeken:

Minimalism: The Less Is More Lifestyle – Rita Chester. Dit boek had ik in iets meer dan een uur uit. Het boek geeft een beknopte en goede introductie van minimalisme. De auteur vertelt hoe geluk en vreugde in het leven worden geassocieerd met een minimalistische levensstijl. Ze gaat hierbij op het verschil tussen minimalisme en ordelijkheid en hoe een minimalistische levensstijl kan leiden tot financiële vrijheid, minder stress en meer vrijheid. Het boek behandelt de belangrijkste aspecten van minimalisme en is een goede basis voor iedereen die nieuwsgierig is naar een minimalistische levensstijl. 

Your Brain at work – David Rock. Een boek over hoe het brein wel of niet werkt vanwege de uitdagingen waarmee het op een moderne werkplek wordt geconfronteerd. In dit boek staan veel tips om stress te verlagen, een betere focus te krijgen, energiezuiniger te werken, beter samen te werken, etc. Het verhaal in dit boek draait om een echtpaar in het midden van hun carrière, waardoor de inhoud voor velen erg herkenbaar zal zijn.

Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less – Greg McKeown . Mijn vierde tip is ook een Engels boek dat al heel lang op mijn leeslijst stond. Ik had al vaak gehoord dat dit boek de benadering van velen met betrekking tot prioriteiten en productiviteit volledig heeft veranderd. Heb je het gezegde gehoord: “Als het geen duidelijk ja is, dan is het een duidelijk nee” (?). Het komt uit het boek Essentialism. Ik ben nu halverwege en dit boek vind ik nu al een echte aanrader!

Ik heb deze boeken trouwens niet gekocht, maar ik heb ze geleend bij de bibliotheek. Zoals je weet ben ik een grote fan van de bibliotheek; minimalista in optima forma. Boek uit en gelijk weer inleveren 😉

Welke boeken vind jij aanraders en had je deze vier al op je lijstje staan?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *