De zoektocht naar een eenvoudiger leven

7 dingen die niemand je vertelt over minimalisme

minimalisme
black-and-white-black-and-white-depressed-depression-568025

Ik ben eind 2019 begonnen met een minimalistische leefstijl. Het is een zoektocht en ik probeer uit te vinden wat goed bij mij past. Ik merk nu al dat er een paar punten zijn waar niemand me over had verteld toen ik begon met minimalisme. Dus hierbij de 7 dingen die over minimalisme die je moet weten.

Minimalisme betekent voor iedereen iets anders

We zijn allemaal individuen, bevinden ons in verschillende levenssituaties en hebben daarom verschillende behoeften. Onder ons minimalisten zijn er studenten die in een gedeelde woning wonen en daarom geen spullen nodig hebben, omdat deze al beschikbaar zijn in het gedeelde huis. Er zijn ondernemers die verschillende dure dingen nodig hebben om de kost te verdienen. Er zijn ook minimalistische gezinnen met kinderen. Je ziet heel verschillende levenssituaties en natuurlijk ook totaal verschillende behoeften. Niet elke minimalist heeft alleen wat in een rugzak past en dat is een goede zaak wat mij betreft.

Lees ook: wat is minimalisme?

Je wordt beoordeeld en mogelijk veroordeeld door anderen

Ongeacht of je shopverslaafd bent of een minimalist, je wordt door anderen beoordeeld en mogelijk ook veroordeeld. Dit gebeurt niet altijd alleen door vreemden, maar ook door vrienden en familie. Een kennis die vorige maand bij mij thuis kwam, zei toen hij mijn woning binnenkwam: “Ben je een minimalist? Het ziet er hier hetzelfde uit als bij andere mensen thuis.” Op dat moment vroeg ik me af welk beeld hij had van minimalisten. Ik neem aan dat hij het beeld had van een iemand die ook gelijk al zijn meubels uit huis had gedaan. Blijkbaar is het een menselijke natuur om anderen te beoordelen.

Het voelt goed om te doneren en weg te geven

Ik had nooit gedacht hoe fijn het kan zijn om dingen te doneren en weg te geven die ik niet langer nodig heb. De dankbaarheid die ik heb ervaren, is moeilijk onder woorden te brengen. Het is oprecht een fijn gevoel om iets goeds te doen en anderen te helpen die het niet zo goed hebben als ik. Probeer het eens!

Het is niet altijd gemakkelijk

Het is niet altijd gemakkelijk om minimalistisch te zijn. De weg naar minimalisme was en is niet altijd gemakkelijk voor mij. Zoals ik al eerder heb gezegd, word je bij het weg doen van spullen vaak geconfronteerd met oude emoties en herinneringen. 

 Minimalisten zijn niet perfect

Minimalisten zijn niet perfect. Wat is perfect eigenlijk?  Zelfs bij minimalisten is het soms rommelig (jup, hier maak ik mij ook nog steeds schuldig aan) en doen we soms een miskoop. Het is menselijk. Ik heb laatst wegens tijdgebrek ook een aankoop gedaan die eigenlijk niet nodig was en bovendien veel te duur. Ik heb hiervan geleerd. Maar wat ik al zei, ook ik ben een mens.

 Minimalisme lost niet al je problemen op

In mijn zoektocht naar minimalisme lees ik veel andere blogs. Ik lees vaak dat mensen denken dat minimalisme hun problemen oplost. Maar laten we eerlijk zijn, dat is utopisch. Ja, minimalistisch leven kan problemen oplossen. Maar stel je voor dat een persoon verschillende schulden heeft gemaakt vanwege onnodige aankopen en zich nu op een punt bevindt waarop de rekeningen niet meer kunnen worden betaald. Minimalisme zal deze schulden niet van de ene dag op de andere doen verdwijnen. Hoewel dingen verkopen natuurlijk kan helpen met het afbetalen van je schulden. En natuurlijk is gezondheid ook niet te koop. Minder stress door minimalisme is mooi meegenomen, maar als het serious business is kan zelfs minimalisme je niet redden.

Minimalisme hoeft niet op alle vlakken van het leven aanwezig te zijn

Je hoeft niet op alle gebieden minimalistisch te leven. Ik ken mensen die een minimalistisch leven hebben, maar er is één gebied, of het nu elektronica of cosmetica is, waarin diegene niet minimalistisch wil leven. Dat is prima. Ik citeer altijd Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus, die er tijdens een signeersessie naar werden gevraagd. Er was daar iemand die zei dat hij minimalistisch was. Maar hij houdt van zijn boeken, leest graag en de boeken verrijken zijn leven. Moet hij nu zijn bibliotheek weggooien? Beiden zeiden destijds dat niemand hem zou dwingen zijn boeken weg te doen en hij ze kon houden als ze hem op die manier verrijken.

Als ik voor mijzelf spreek dan heb ik een zwak voor mooie reizen. Deze hoeven niet duur te zijn, maar ik heb daar wel wat voor over. Voor de ervaring en stiekem toch een klein beetje luxe op reis. Meestal probeer ik dan te combineren, een luxe hotel en bijvoorbeeld couchsurfing. Al doende kom je vanzelf op een leefstijl die bij jou past. En hoe minimalistisch dat is voor mij zal te tijd leren.

Share on pinterest
Share on facebook
Share on email

Leave a Reply

Your email address will not be published.

portret van auteur natasja

Je zoektocht naar een eenvoudiger leven begint hier

In een wereld vol chaos en prikkels, voeren gevoelens van stress en onzekerheid vaak de boventoon. Dit zou anders moeten, want hoe heerlijk is het om je hoofd leeg te hebben en om te kunnen genieten van de kleine dingen van het leven? In dit blog deel ik je mijn bevindingen. – Natasja

Populaire berichten