Wat minimalisme mij financieel heeft gebracht

muntgeld euro
muntgeld

Persoonlijk – minimalisme financieel

Minimalisme en financiën hebben wel degelijk met elkaar te maken. Minder bezitten, betekent toch automatisch dat je meer geld overhoudt? Bij mij is het in ieder geval wel zo. Vaak zie je dat minimalisme gepaard gaat met de wens om financieel onafhankelijk te worden. Deze wens heb ik ook zeker, maar daar gaat dit artikel niet over. Eerst vertel ik je welke gevolgen minimalisme financieel gezien voor mij heeft gehad.

Elke maand neem ik de tijd om te kijken naar mijn financiën of, om preciezer te zijn, mijn uitgaven van de voorgaande maand. Sinds ik minimalistisch leef, zie ik keer op keer hoe mijn uitgaven ten goede zijn veranderd. En nee, ik heb zeker geen saaier leven gekregen. Integendeel, ik heb veel meer gezien en gedaan. Wat minimalisme financieel gezien voor mij heeft gedaan? Veel! Ik deel graag mijn tips met je.

Koop alleen wat je echt nodig hebt

Makkelijker gezegd dan gedaan. Voordat ik minimalisme ontdekte en mijn leven veranderde, hield ik mij hier niet bepaald aan. Ik ging vaak winkelen om mezelf te belonen. Vaak kocht ik kleding die ik niet echt nodig had. Meestal had ik een week later alweer spijt van mijn aankoop, omdat het toch niet zo lekker bleek te zitten of ik al iets had wat er op leek. Precies hetzelfde geldt voor eten en drinken. Ik ging vaak eten buiten de deur, zelfs ontbijten. Een bak havermout voor 8 euro vond ik heel normaal. Of een kopje koffie met havermelk bij een of andere hipstertent. Was het nodig? Nee! Of ik dat nog wel eens doe? Natuurlijk, maar zeer zelden moet ik bekennen.

Tegenwoordig heb ik een mooie koffiemachine en maak ik zelf de lekkerste koffie (vind ik zelf). Zonde om het buiten de deur te drinken eigenlijk. En natuurlijk eet ik nog wel buiten de deur, maar ontbijten elders doe ik nog maar heel zelden. Een bakje havermout maken lukt mij zelf ook nog wel.

Planning is king

Ik maakte nooit een eetplanning of een boodschappenlijstje. Dat doe ik nu wel. Ik noteer wat ik thuis in de kast heb liggen en maak aan de hand daarvan een boodschappenlijst en een eetplanning. Uiteindelijk bespaart dit niet alleen geld, het bespaart ook tijd en stress, want laten we eerlijk zijn: als we ‘s middags op het werk beslissen wat we’ s avonds willen eten, betekent dit meestal dat dit niet het meest gezonde en goedkope maaltje wordt. En daarnaast heb je geen idee wat je in de kast hebt liggen, waardoor je voor de zekerheid alles maar meeneemt. Dit heeft bij mij geresulteerd in 3 potjes kurkuma in de kast. Over overvloed gesproken.

Lees ook: snel besparen op boodschappen

Doe het zelf

Dit punt bevat eigenlijk twee tips. Ten eerste bedoel ik hier dat je je eigen eten moet maken, dus koop geen kant en klare producten. Laten we het voorbeeld van pizza nemen om uit te leggen wat ik bedoel. Een bevroren pizza kost meestal tussen € 2-3. En om nou te zeggen dat er zoveel ingrediënten in een pizza zitten.. Je kunt ook heel makkelijk thuis een pizza maken die veel goedkoper is dan de diepvriespizza. Je kunt de toppings kiezen zoals je wilt en je weet ook nog eens precies wat je eet.

Wat ook heel makkelijk zelf te maken is, zijn schoonmaakproducten. Met een paar ingrediënten kun je alles wat je nodig hebt voor het schoonmaken van je huis zelf maken. Dit is niet alleen beter voor je portemonnee, maar is ook gezonder, omdat je schoonmaakmiddelen geen agressieve chemicaliën bevatten.

Een andere tip die hier ook onder valt, is het repareren van dingen. Probeer zoveel mogelijk te repareren voordat je het weggooit. Ook het zelf doen van dingen of het nu behangen, schilderen, repareren van kleding is, scheelt een hoop geld. Misschien heb je geen idee hoe je het moet doen, maar daar hebben we tegenwoordig YouTube en Google voor. Dit bespaart je niet alleen veel geld, maar je leert er ook nog iets van.

Laat de bankpassen en creditcards thuis

Eigenlijk zou ik hier verder moeten gaan en zeggen: laat je portemonnee thuis! Ik koop bijna altijd alles met contant geld, of het nu boodschappen of kleding zijn. Ik neem alleen mijn bankpas mee als ik naar mijn werk ga, bijvoorbeeld om te tanken. Door contant te betalen, kan ik alleen uitgeven wat ik bij me heb. Als het geld op is, kan ik niets kopen. Zo eenvoudig is het! De verleiding is voor velen (inclusief mijzelf) te groot als ze de pasjes meenemen dat ze meer zullen kopen dan ze eigenlijk hadden bedoeld en dus meer geld uitgeven. 

Als je onderweg bent en niet van plan bent om geld uit te geven, dan is het misschien het beste om je portemonnee meteen thuis te laten, zodat je uberhaupt niet in de verleiding komt.

Maak je spullen op

Op dit punt betrapte ik mezelf deze week weer. Ik had boodschappen gedaan en zag dat ik eigenlijk nog meer dan genoeg voorraad in de kast had liggen. Denk aan rijst, pasta, linzen. Waarom had ik dan toch nog een extra pak rijst gekocht? Het was in de aanbieding. Altijd nog duurder dan de ‘gratis’ rijst die ik in de kast had liggen. Maar vooruit. Ook ik ben een mens.

Hetzelfde geldt ook voor hygiëne- en cosmetische artikelen. Heb je echt de 10e douchegel en de 20e nagellak nodig? Nee. Leer dingen te gebruiken voordat je iets nieuws koopt of iets nieuws probeert. Elke “Limited Edition” komt terug, wees niet bang. Het is slechts een marketingtruc om zogenaamde schaarste te creëeren. En geef toe, werkt het bij jou?

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn ervaringen. Minimalisme heeft mij financieel gezien al veel gebracht. Ik ben er nog lang niet, maar ik zie zeker in dat minimalisme een zegen is voor mijn financiën. Als jij nog goede tips hebt, laat het dan zeker weten!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *