Eenvoudig leven – Je agenda beheren (deel 2)

agenda
person-hands-woman-pen-110473

In eenvoudig leven – Je agenda beheren (deel 1) heb je kunnen lezen hoe je meer controle krijgt over je tijd. De conclusie: zeg vaker nee! Scheelt je echt veel tijd, waardoor je meer tijd over houdt voor dingen die er voor jou echt toe doen. In dit artikel: eenvoudig leven – Je agenda beheren (deel 2) vertel ik je over tools die je kunnen helpen je agenda beter te beheren.

Je agenda barst uit elkaar

Als we het te druk hebben, stoppen we vaak met het nemen van praktische, weloverwogen beslissingen over onze tijd. Je kent vast wel het gevoel om als een kip zonder kop rond te rennen. Heb je tijdens zo’n fase je tijd efficiënt ingedeeld? Ik moet de eerste nog tegenkomen. Zorg er dus voor dat je het niet zo ver laat komen.

En het gevoel om iets te missen als je nee zegt? Hoe meer we multitasken en teveel hooi op onze vork nemen, hoe groter juist de kans dat we iets missen, een fout maken of te laat komen voor een afspraak. Als je je productiviteit wilt verhogen en je drukke agenda wilt opschonen, stop dan met het aangaan van extra verplichtingen.

Wanneer je de focus beperkt tot de activiteiten die er echt toe doen, kun je veel efficiënter worden.

Als ik ja zeg tegen dit, waar zeg ik dan nee tegen?

Zoals ik al in eenvoudig leven – Je agenda beheren deel 1 heb verteld: elke keer dat je ja zegt tegen een verplichting, sluit je uit dat je tijd hebt voor iets anders. Stel jezelf elke keer dat je gevraagd wordt je tijd ergens aan te besteden de volgende vragen:

  • Als ik hier ja tegen zeg, waar zeg ik dan nee tegen?
  • Is dit mijn kostbare tijd waard?
  • Zou dit meer efficiënt kunnen?
  • Wat is de reden voor deze verplichting? (word je er blij van)

Doorstaat de verplichting de test? Dan is hij agenda waardig. Blokkeer je tijd bewust om je met deze activiteit bezig te houden. Dit zal je helpen om de verplichting sneller en efficiënter uit te voeren. En hoeft het niet snel en efficiënt? Dan helpt een volledige focus je om er extra van te genieten.

De beste manieren om je agenda te beheren

Zoveel mensen, zoveel manieren om je tijdsindeling te noteren. Hieronder heb ik een aantal manieren voor je uiteengezet. Met daarbij toegelicht voor welk type mensen dit een goede oplossing is.

De papieren agenda

Wat het is: een papieren agenda lijkt misschien een beetje ouderwets, maar nog veel mensen gebruiken ze. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen en geven ze een mooi, duidelijk overzicht.

Voor wie het het beste is: Als je graag iets tastbaars hebt om in te schrijven, dan is een papieren agenda een geweldige keuze voor je. Het nadeel van een papieren agenda is dat het omvangrijk is en het moeilijker is om afspraken te wissen / wijzigen / verplaatsen. Papieren agenda’s kan je zo’n beetje overal kopen.

Een schrift

Wat het is: Plannen in een schrift is een andere stijl van plannen – meer vrij van vorm en aan te passen aan jouw behoeften. Sommige schriften hebben lijnen of rasters die je invult om verschillende gewoonten en activiteiten bij te houden.

Voor wie het het beste is: creatieve planners en mensen die hun planning graag visueel willen maken. Voor goede suggesties en inspiratie, kan je op pinterest kijken.

Een elektronische agenda

Wat het is: Google Agenda is beschikbaar via Gmail. MS Outlook gebruikt ook een kalenderprogramma. Deze kalenderprogramma’s worden gesynchroniseerd met de bijbehorende e-mailprogramma’s en zijn toegankelijk vanaf vrijwel elk mobiel apparaat of desktop. Beide kalenders bieden meerdere kalenderopties, automatische planning en zijn zeer gebruiksvriendelijk.

Voor wie het het beste is: mensen die veel onderweg zijn, mensen die niet graag papier bij zich hebben en degenen die een relatief eenvoudig programma nodig hebben om hun planning te beheren. Als je je telefoon altijd bij je hebt en gewend bent aan een elektronische agenda, dan zou ik je dit zeker aanraden.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *