Eenvoudiger leven – 12 tips voor een eenvoudig leven

bloemen met een kop koffie op tafel
© Pexels Karolina Grabowska

Een eenvoudig leven heeft voor iedereen een andere betekenis. Voor mij betekent een eenvoudig leven het onnodige elimineren en tijd besteden aan wat ik belangrijk vind. Dit betekent dat ik zoveel mogelijk tijd besteed aan activiteiten die ik belangrijk vind en tijd doorbreng met de mensen die ik de moeite waard vind. Een eenvoudiger leven krijgen is niet altijd een eenvoudig proces. Het is een reis. Ik het artikel 12 simpele tips voor een eenvoudig leven heb ik al 12 tips voor je op een rij gezet. Hier de volgende 12 tips voor een eenvoudiger leven!


1. Bedenk wat belangrijk is voor jou

Vind uit wat voor jou het belangrijkst is en elimineer al het andere. Denk na of je dit op verschillende gebieden in je leven kunt toepassen. Wat is belangrijk voor jou? Wat waardeer je het meest? En wat wil je het liefst doen in je leven? Een eenvoudiger leven begint met deze prioriteiten, hoe probeer je ruimte te maken in je leven zodat je meer tijd hebt voor deze dingen?


2.  Maak van je levensstijl een prioriteit

Kijk naar alles wat in je leven gebeurt. Alles! Werk, thuis, gezin, activiteiten met de kinderen, hobby’s en andere projecten. Bedenk wat je echt graag doet. Welke van deze dingen behoren tot de belangrijkste dingen voor jou? Skip de dingen die niet stroken met jouw prioriteiten.


Lees ook: Eenvoudig leven: 3 dingen waar ik geen geld meer aan uitgeef


3. Beoordeel je tijd

Hoe geniet je van je dag? Welke dingen doe je vanaf het moment dat je wakker wordt totdat je naar bed gaat? Maak een lijst en beoordeel of ze in overeenstemming zijn met jouw prioriteiten. Als dat niet het geval is, elimineer dan de dingen die niet belangrijk zijn, concentreer je op wat wel belangrijk is.


4. Vereenvoudig het werk in huis

Denk aan alle dingen die je in huis doet. Concentreer je op wat het belangrijkste is voor jou en probeer manieren te vinden om andere taken te elimineren (automatiseren, elimineren of hulp inhuren). Zelf heb ik twee keer per maand hulp in de huishouding. Ik heb een hekel aan schoonmaken, dus dat besteed ik graag uit. Meer tijd voor leuke dingen, minder ergernis, minder stress. Voor mij de extra uitgaven meer dan waard.


5. Leer nee zeggen

Eigenlijk had deze op nummer 1 moeten staan. Dit is echt een van de belangrijkste gewoonten die je jezelf moet aanleren als je een eenvoudiger leven wilt leiden.


6. Beperk communicatiemiddelen

De media maken ons leven gemakkelijker, maar ze genereren ook een eindeloze stroom aan informatie met e-mail, WhatsApp, sms, Skype, Twitter, Snapchat, Instagram, Facebook, forums en nog veel meer. Voor je het weet heb je weer een paar uur besteed aan bovenstaande zaken. Stel in plaats daarvan een limiet in voor het checken van je berichten: stel tijden in om je e-mails te controleren, zoals ‘s ochtends en’ s avonds, tijd om te reageren op Whatsapp-berichten, tijd om op sociale media te bekijken en te posten. Stel een schema op en houd je eraan.


7. Gooi dingen weg

Trek een weekend uit voor het weggooien van dingen die je niet wilt. Geloof me: in een weekend kom je al een heel eind! Lees ook dit artikel even over het weggooien van spullen. Minimalist? Begin met het weggooien van deze 50 dingen


8. Weet wat genoeg is 

We leven in een materialistische samenleving, waar het lijkt alsof niets anders genoeg is dan eindeloze consumptie. Je kunt natuurlijk de nieuwste gadgets kopen, en nog meer kleding en schoenen. Maar wanneer is het genoeg? De meeste mensen weten het niet, en daarom blijven ze steeds meer kopen. Het is een eindeloze cyclus. Stap uit de cyclus en ontdek hoeveel genoeg is voor jou. Stop met zinloos consumeren. Tijd voor een eenvoudiger leven!


9. Maak een weekmenu

Nadenken over wat er vandaag weer op het menu staat, kan stressvol zijn. Je stelt het doen van boodschappen uit en je bestelt uiteindelijk een pizza. Overweeg om een wekelijks menu te maken. Maak een weekmenu voor elke avond van de week en koop de ingrediënten in een keer in. Zorg ervoor dat de recepten niet te ingewikkeld zijn, zodat de drempel om daadwerkelijk te gaan koken ook laag blijft.


10. Ruim je tafel op

De eettafel is bij ons een magneet voor troep. Alles wordt er even op gezet, want ‘dat gebruik ik nog’. Gewoon gelijk opruimen. Oogt minder rommelig en dat doet veel voor je gemoedsrust. En eerlijk is eerlijk, hoe lastig is het om de spullen even uit de kast te halen?


11. Leef in het heden

Dit kan een enorm verschil maken om je leven te vereenvoudigen. Leef in het hier en nu, in het huidige moment, bewust van het leven en wat er om je heen en in je gebeurt. 


12. Vereenvoudig taken

We creëren vaak complexe systemen om taken uit te voeren. Om het leven te vereenvoudigen, concentreer je je in plaats daarvan op één ding tegelijk en probeer je zoveel mogelijk te vereenvoudigen. Zo hebben wij ons huis zoveel mogelijk geautomatiseerd. Meer weten over mijn smart home? Ik zal er binnenkort een artikel over schrijven!


Een eenvoudiger leven? Begin hier dan mee

Vraag jezelf altijd af voordat je iets doet: zal dit mijn leven vereenvoudigen? Als het antwoord nee is, heroverweeg dan je keuze.


Heb jij tips om het leven eenvoudiger te maken? Laat een reactie achter.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *