Duurzaamheid en minimalisme

minimalistische-kledingkast

Duurzaamheid en minimalisme – hoe denk ik hier over? Tijdens het proces dat ik afgelopen jaar begon, heb ik ontdekt dat minimalisme en duurzaamheid nauw met elkaar verbonden zijn. Wanneer je alle nutteloze dingen verwijdert en doorgaat met de dingen die echt belangrijk voor je zijn, creëer je overzicht en lucht voor jezelf.

Duurzaamheid en overzichtelijkheid

Wanneer je inzicht hebt in wat er in je koelkast ligt, doe je efficiënter boodschappen en ga je voedselverspilling tegen. Dit principe van overzicht houden geldt ook voor de rest van je huis. Je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker wanneer je bijvoorbeeld inzicht hebt in wat er precies in je kledingkast hangt. Zo weet je precies wat je nodig hebt en voorkom je miskopen.

Hetzelfde geldt voor keukengerei, schoenen en tassen om maar een paar dingen te noemen. En een blik op de producten in je badkamer zal vaak onthullen dat je verschillende versies van hetzelfde product hebt gekocht. En dat sommige daarvan zelfs te oud en dus onbruikbaar zijn geworden. Die kunnen gelijk de prullenbak in. Zonde! Zowel voor je portemonnee als voor het milieu.

Duurzaamheid speelt dus een rol wanneer je de dingen die je bezit overzichtelijker maakt. Hoe minder je bezit, hoe minder onderhoud en reparaties nodig zijn. Het geld dat je op deze manier bespaart, kan je besteden aan dingen van betere kwaliteit die langer meegaan en waarmee je dus het milieu spaart.

Beginnen met duurzaam leven

Het beginnen met duurzamer leven hoeft niet moeilijker te zijn dan koffie, water en eten van huis mee te nemen in plaats van het onderweg te halen. Of het samenstellen van een outfit van kleding die je al hebt. Of je leest eindelijk eens de boeken die je jaren geleden hebt gekregen voordat je verjaardag voordat je nieuwe boeken koopt.

Meer inspiratie nodig voor een duurzamer leven? Lees dan mijn 10 tips voor een duurzamer dagelijks leven .

Op welke manier geef jij duurzaamheid een plek in jouw dagelijks leven? Ik hoor het graag van je!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Misschien ook interessant

portret van auteur natasja baas

Hey, welkom op MINIMALISTA

In een wereld vol chaos en prikkels, voeren gevoelens van stress en onzekerheid vaak de boventoon. Dit zou anders moeten, want hoe heerlijk is het om je hoofd leeg te hebben en om te kunnen genieten van de kleine dingen van het leven? In dit blog deel ik je mijn bevindingen.

Liefs, natasja

Meest recente posts