Beginnen met minimalisme? Vijf tips!

minimalisme
Beginnen met minimalisme


Een minimalistische leefstijl kan meer vrije tijd, meer geld op je spaarrekening en een meer zinvol leven creëren. Ik begon mijn minimalistische reis ongeveer een half jaar geleden. Sindsdien heb ik (nog) geen hele grote veranderingen doorgevoerd in mijn leven als ik het vergelijk met minimalisten die hun woning hebben verkocht of hun baan hebben opgezegd. Wel ben ik begonnen met kleine veranderingen in mijn leven die tot nu toe goed hebben uitgepakt voor mij. Ik vertel je graag hoe je kunt beginnen met minimalisme.

Ontspullen


Om een eenvoudiger leven te leiden, heb je een eenvoudige leefruimte nodig. Zo simpel is het. Begin eens met het kijken van de documentaire van Marie Kondo. Neem de tijd om je huis op te ruimen. Leg de focus op de dingen die je belangrijk vindt en gooi dingen die je niet langer nodig hebt weg. Ik deed er ongeveer zes maanden over om mijn woning volledig op te ruimen. Door jezelf tijd te gunnen, zorg je ervoor dat je je meer bewust bent over wat je bewaart en wat je weggooit. Je hoeft echt niet overhaast alles weg te gooien, omdat je wilt beginnen met minimalisme.

Lees ook: Tips over ontspullen

Leef bewust

Minimalisten leven bewust. Als er iets in je leven is waar je niet van houdt, verander het dan! Toen ik aan mijn minimalistische reis begon, had ik een ongeorganiseerd leven. Ik had geen duidelijk doel waar ik naartoe werkte. Ik denk graag na over hoe mijn ideale leven eruit ziet en werk daar dan naartoe. Het verwijderen van de dingen die dit doel niet dienen, is de eerste stap naar het creëren van het leven dat je wilt. Een oefening die me echt helpt is om op te schrijven hoe een ideale dag er voor u over vijf jaar uitziet. Werk dan naar dat doel toe. Het klinkt radicaal, maar het werkt echt! Bedenk natuurlijk wel dat er altijd dingen blijven die minder leuk zijn, maar toch moeten gebeuren.

Minimaliseer je relaties

Voor mij betekent minimalisme dat ik tijd doorbreng met alleen de mensen met wie ik tijd wil doorbrengen. Hoewel ik veel mensen ken, zijn er maar een paar mensen die me motiveren en inspireren om te groeien en te leren. Deze paar mensen stimuleren mijn creativiteit en tijd met hen doorbrengen is ongelooflijk waardevol voor mij. Mensen die mij juist energie kosten, probeer ik zoveel mogelijk de mijden. Niemand schiet daar iets mee op.

Lees ook: Minimalisme en vermoeidheid

Wees zuinig op je tijd

Beheer je tijd als een minimalist. In plaats van gelijk ‘ja’ te zeggen tegen alles waar je voor wordt uitgenodigd, neem eerst even de tijd om na te denken of het iets is waar je enthousiast over bent. Wees je bewust van hoe je je tijd doorbrengt. Toen ik aan mijn minimalistische reis begon, besloot ik 99% van mijn sociale verplichtingen over te slaan en gewoon te doen waar ik zin in had. Voor mij was dat veel wandelen, boeken lezen en tijd doorbrengen met mijn familie. Ik voelde me gelijk zoveel beter en ik had echt minder stress doordat ik mijn tijd invulde zoals ik dat zelf wilde. En even geen rekening hield met wat van mij werd verwacht door de buitenwereld. Beginnen met minimalisme was vooral op dit vlak echt een fantastische keuze voor mij.

Open een spaarrekening

Een groot onderdeel van het minimalisme is het creëren van financiële vrijheid. Ik heb er al eerder een uitgebreider artikel over geschreven, dat je hier kunt lezen. Door een spaarrekening te openen, en daar regelmatig geld op te storten, kun je je dromen verwezenlijken. Of dit nou gaat om het eerder stoppen met werken of om te reizen. Voor de meeste dingen heb je simpelweg geld nodig. Probeer in te stellen dat je automatisch elke maand spaart, zodat je er eigenlijk niet over na hoeft te denken. Een spaarpotje opbouwen is minder lastig dan je denkt. Vooral als je door te beginnen met minimalisme ook nog eens elke maand geld overhoudt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Misschien ook interessant

portret van auteur natasja baas

Hey, welkom op MINIMALISTA

In een wereld vol chaos en prikkels, voeren gevoelens van stress en onzekerheid vaak de boventoon. Dit zou anders moeten, want hoe heerlijk is het om je hoofd leeg te hebben en om te kunnen genieten van de kleine dingen van het leven? In dit blog deel ik je mijn bevindingen.

Liefs, natasja

Meest recente posts