Eenvoudig leven – Je agenda beheren (deel 1)

agenda
person-hands-woman-pen-110473
Hoe je je leven kunt vereenvoudigen door je agenda beter in te delen

Je bent te laat op je werk. Je bent de verjaardag van je nicht vergeten. Je hebt een dubbele afspraak gepland. Je bent drie dingen vergeten in de supermarkt… Je bent constant in gevecht met je overvolle agenda.

Er zijn letterlijk honderden goede en efficiënte timemanagement tools die je helpen je tijd goed in te delen. Maar weet je wat het probleem is? Geen van tools werkt als je de oorzaak van je drukke planning niet aanpakt.

De adviezen met betrekking tot timemanagement, zoals schrijf een takenlijst, download een planningsapp, koop een planner of stel prioriteiten, hebben helemaal geen zin als je in de eerste plaats geen controle hebt over je tijd. Voordat je je bezighoudt met het uitkiezen van een goede tool of app, moet je het echte probleem aanpakken.

Lees ook: Minimalista

Ja zeggen wanneer je nee moet zeggen

Per dag hebben we 24 uur. Op een levensduur van 80 jaar heb je dus 700.800 uur. Dat klinkt als veel tijd, toch?

Trek de tijd die je slaapt daar van af. Ik neem aan dat de meesten van ons 7-8 uur per nacht slapen. We hebben dan nog 16 uur over, waarvan veel mensen de helft besteden aan hun werk. 8 uur voor het werk, een uur om je klaar te maken (bijvoorbeeld je douchen en ontbijt en lunch klaarmaken) en een uur voor woon-werkverkeer laat nog 6 uur over. Voor veel mensen is het nog een iets minder. Laten we zeggen, 5 uur.

Wat doe je elke dag in die vijf resterende uren? Als je sport, kookt, een film kijkt of 2-4 uur op je telefoon zit… nou, dan heb je weinig tijd over. Productiever en efficiënter worden, is het antwoord. Immers, als je per dag maar een paar uur vrije tijd hebt, moet je dit zorgvuldig invullen.

Durf nee te zeggen

Als ik voor mijzelf spreek, heeft een minimalistische leefstijl zeker bijgedragen aan een beter tijdsmanagement. Ik probeer immers rommel te minimaliseren. Dit is inclusief rommel in mijn agenda. Ik probeer mijn agenda te vereenvoudigen, waardoor ik enkel nog tijd besteed aan belangrijke dingen. Tijdsverspilling probeer ik zoveel mogelijk tegen te gaan. Mijn belangrijkste tip: leer nee te zeggen.

Veel mensen zijn bang om nee te zeggen. Ze willen niet onbeleefd zijn of wat ik nog vaker hoor: ze willen niets missen. Ze voelen vaak een verplichting tegenover hun baas, echtgenoot, vrienden of kinderen. Maar vergeet niet dat elke keer dat je ja zegt tegen iets, je nee zegt tegen iets anders. Elke keer dat je tijd besteedt aan een activiteit, trek je tijd af van iets anders.

  • Zeg je ja tegen overwerken? Dan zeg je nee tegen tijd met je partner.
  • Zeg je ja tegen een diner met vrienden? Dan zeg je nee tegen de sportschool.
  • Zeg je ja tegen een vriend helpen verhuizen? Dan zeg je nee tegen tijd voor jezelf.

Nee zeggen is makkelijker dan je denkt

Goed. Pak je agenda erbij. Maak een overzicht van je verplichtingen en vraag je bij elke verplichting af: als ik ja zeg, wat is dan de keerzijde? Zijn er verplichtingen die je dan toch liever afzegt?

Wanneer je je manier van denken verandert, helpt dit ook de stress van nee zeggen te verminderen. Je zegt niet langer nee omdat je iets niet “wilt” doen. In plaats daarvan zeg je ja tegen iets anders. Een van de beste manieren om nee te zeggen, is door een reden op te geven. Als je de ja / nee-vraag over een verplichting hebt onderzocht, wordt je reden duidelijk.

  • Ik kan niet overwerken, want ik ga iets doen met mijn gezin.
  • Ik kan niet samen dineren vanavond, want ik heb een afspraak in de sportschool.
  • Mijn agenda is vol deze week, het lukt me niet om nog iets af te spreken.

Het hebben van een goede reden (voor jezelf) maakt het veel eenvoudiger om nee te zeggen. Geen schuldgevoel. Vergeet niet dat je tijd schaars is. Als het je agenda vol is, is hij vol.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *